Morgen zal het al vijf jaar geleden zijn dat Bernard Van de Kerckhove is gestorven op 74-jarige leeftijd. De voormalige geletruidrager van de Tour en koersdirecteur van de Driedaagse De Panne-Koksijde leed aan een slepende ziekte.

07 bernard vandekerkhove

Bernard Van De Kerckhove begon zijn loopbaan bij de ploeg van Rik Van Looy (Solo-Superia). Hij zou hier het langst voor rijden en de beste prestaties uit zijn carrière behalen (met name die gele trui in de Tour van 1965 en een tweede plaats in Gent-Wevelgem van hetzelfde jaar), maar ik meen me toch een interview te herinneren waarin hij zich niet al te lovend uitsprak over zijn samenwerking met zijn kopman (in Wikipedia zou dan staan: to be confirmed with a citation).

07 bernard van de kerckhove

In 1966 reed hij bij Jacques Anquetil (Ford) en in ’67 en ’68 bij Jan Janssen (Pelforth). In het eerste geval werd hij tweede in de allereerste Amstel Gold Race (achter zijn gelegenheidskopman Jean Stablinski); in het tweede geval waren zijn beste prestaties een vijfde plaats in Gent-Wevelgem en een achtste plaats in de Ronde van Vlaanderen, telkens in 1968. In 1969 reed hij dan voor Eddy Merckx (Faema) met een vijfde plaats in Vlaanderens mooiste als zijn mooiste en in 1970 voor Roger De Vlaeminck (Dreher) maar verder dan een vijftiende plaats in Gent-Wevelgem kwam hij niet. 1971 was dan het gebruikelijke “jaar teveel” (bij Goldor).

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Bernard Van De Kerckhove (1941-2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.