Het is vandaag 360 jaar geleden dat de Noord-Nederlandse literator Jacob Cats is gestorven.

De betekenis van Jacob Cats is louter historisch. Toch kende zijn werk een groot succes omwille van de volkse, nuchtere mentaliteit.
Uit zijn autobiografische werken (“Ouderdom, Buytenleven en Hofgedachten” uit 1656, “Tachtighjarigh leven” uit 1657 en “Twee en tachtigh-jarigh leven” uit 1659) leren we dat hij geboren werd in Zeeland, een klassieke opleiding genoot, waardoor hij uiteindelijk als stadsadvocaat aan het werk kan.
In 1605 huwt hij Elisabeth van Valkenburg. Toch debuteert hij pas in 1618 met een emblemata-bundel: “Sinne- en Minnebeelden”, zeven jaar later gevolgd door “Houwelick”, een gedicht in alexandrijnen over (u raadt het nooit) het huwelijk. Over zijn poëzie spreekt men van “de Catsiaanse dreun”.
Diezelfde zeurdigheid, waarmee hij zich een plaats in de Nederlandse taalhistorie zal verwerven, komt ook tot uiting in “Trouringh” uit 1637, waarin in dialoogvorm (tussen Sophroniscus, een oude weduwnaar, en Philogamus, die op het punt staat te trouwen) allerlei volkse raadgevingen worden opgedist (alweer in alexandrijnen), afwisseld met populaire verhaaltjes als “Het Spaens Heydinnetje” (naar “La Gitanella” van Cervantes), die dan problemen (zoals in dit geval: het gemengde huwelijk) moeten illustreren. Met zijn oprechte religiositeit werd o.a. door Busken-Huet vernietigend de draak gestoken.

Een gedachte over “Jacob Cats (1577-1660)

  1. Het is mij iets te kort door de bocht. ‘Louter historisch’? Gewoon lezen, proberen te begrijpen en ervaren hoeveel schatten hier wel niet liggen opgetast. Natuurlijk: het is belerend, maar daar hebben we dunkt me in deze tijd behoorlijk behoefte aan. De taal is relatief eenvoudig, voor iedereen verstaanbaar. En het gaat over van alles dat ook vandaag de dag nog belangrijk is….. Dus??????

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.