Het is vandaag al zestig jaar geleden dat René Daelman, de beloftevolle wielrenner uit Temse, op veel te jonge leeftijd van ons is heengegaan…

René Daelman (°Temse, 20/5/1930) was één van de grote naoorlogse wielerbeloften. In 1947, 17 jaar oud, ging hij aan de slag bij de nieuwelingen. Zijn debuut was een voltreffer: 8 eerste, 7 tweede en 10 derde plaatsen. 1948 bracht de bevestiging in dezelfde categorie met 17 overwinningen. Hij bleef bij de nieuwelingen tot begin mei 1949 (en boekte er nog twee zeges) en stapte dan over naar de liefhebbers, waar hij zijn eerste wedstrijd meteen bekroonde met de overwinning. Dat seizoen volgden nog 7 zeges; 11 maal werd hij tweede, o.a. in het kampioenschap van België in Wetteren (achter Leon De Lathouwer). Ondanks een gedwongen rustperiode van zes weken in 1950, boekte hij 12 overwinningen. In 1951 stapte hij over naar de onafhankelijken, waar hij tweemaal zegevierde. In het winterseizoen 1951-1952 reed hij talrijke ploegkoersen op de piste. In 1952 betwistte hij nog 9 wedstrijden als onafhankelijke, maar hij oordeelde dat hij te weinig koersgelegenheid had en dat de verplaatsingen te ver waren, vandaar dat hij op 1 mei 1952 debuteerde bij de beroepsrenners. René had het voorrecht gehad zich steeds op het wielrennen te kunnen toeleggen; dankzij zijn ouders was hij niet moeten gaan werken. Zijn gezondheid begon hem echter in de steek te laten en hij moest zijn eerste seizoen als beroepsrenner noodgedwongen al eind juni stopzetten. 1953 leverde hem twee zeges op. Zijn gezondheid bleef hem echter parten spelen. In 1954 verplichtte vermoeidheid hem telkens na een 100-tal km de wedstrijd te staken. Hij probeerde het opnieuw in 1955, maar ervaarde onmiddellijk dat het niet meer vlotte. Op advies van een geneesheer-specialist hing hij de fiets voorgoed aan de haak. Hij was pas 25. Hij werd dan werkzaam als (door de Staat erkend) rattenvanger. Op 10 september 1960 overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding.
De foto toont René Daelman op 20 juli 1950, na zijn zege bij de liefhebbers op de Vierstraat in Temse. Naast hem zijn verzorger Louis Weyn.

Luc De Ryck

P.S. Pas in de corona-Tour van september 2020 vernamen we dat José De Cauwer zijn naam te danken heeft aan de tweestrijd tussen René Daelman en José Pauwels, een renner uit Sint-Niklaas. Vader De Cauwer was immers een supporter van laatstgenoemde en noemde dus zijn zoon naar deze renner. Als hij echter voor René Daelman had gekozen dan heette José nu wellicht René De Cauwer… (RDS)

Referentie
Luc De Ryck, René Daelman, de wielerbelofte van de Velle, in “Temse, Tielrode, Steendorp, Elversele in de goeie ouwe tijd”, Nieuwkerken-Waas, Het Streekboek pvba, 1999.

2 gedachtes over “René Daelman (1930-1960)

 1. CARRIERE

  1951 (ploeg-club onbekend) onafhankelijke

  1952 sponsor onbekend (prof)
  1953 Dilecta-Wolber-J.B. Louvet
  1953 L’Express
  1954 L’Express
  1955 L’Express

  Like

 2. Ben fier een kleindochter te zijn van Louis Weyn, verzorgen van ne goeie coureur van het kleine Velle. Jammer genoeg geen foto’s of andere info ervan. Iemand? Je zou er mij een groot plezier mee doen. Alvast dank!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.