Het is vandaag al 45 jaar geleden dat de Franse profwielrenner Jean-Claude Misac stierf aan een hartaanval tijdens de training.

Jean-Claude Misac est un coureur cycliste professionnel français, né le 27 octobre 1948 à Ville-sur-Terre, dans l’Aube, et mort pendant une séance d’entraînement près de Bar-sur-Aube, le 10 septembre 1975, alors qu’il n’avait pas encore fêté ses vingt-sept ans.
Jean-Claude Misac fut professionnel en 1974 et 1975, sélectionné dans l’équipe de France pour les championnats du monde à Montréal en 1974, auprès de Bernard Thévenet, Raymond Poulidor et Mariano Martinez.
Il participa également au Tour de France en 1974 et 1975. Au terme de l’édition de 1975, il se vit attribuer un prix original mis en compétition par la chaîne TF1 au titre du coureur le plus souvent apparu sur l’écran en fin d’étape. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Jean-Claude Misac (1948-1975)

 1. Ronny,

  Een paar opmerkingen bij je artikel.
  Als eerste: je schrijft “Intralipid is een product om het bloed te verdunnen, typisch dus iets dat wordt toegediend om de bijwerking van EPO (het bloed wordt bijna zo dik als stroop) tegen te gaan.”
  Ik heb daar mijn bedenkingen bij gezien voor Intralipid op de bijsluiter staat:
  INTRALIPID is een vetemulsie, die het lichaam krijgt toegediend via een infuus. (Het zou mij verwonderen dat je daarmee bloed gaat verdunnen. Je brengt natuurlijk wel extra volume in de bloedbaan waardoor je eigenlijk een verdunning uitvoert, maar dat is niet de opzet van het middel.)
  INTRALIPID is ontworpen om de calorie aanvoer te verzorgen via parenterale weg (via de bloedbaan) wanneer de voeding via de normale weg (via de mond) onmogelijk of onvoldoende is. (M.a.w. het zal waarschijnlijk als intraveneus recuperatiemiddel gebruikt worden.)
  INTRALIPID is bestemd als voeding voor patiënten die geen vetten als voedsel via de mond of de darm tot zich kunnen nemen. De soja-olie bevat voor het lichaam noodzakelijke vetzuren.

  Als tweede: je schrijft: “Erytropoëtine (merknaam Eprex), zoals EPO voluit heet, is een geneesmiddel dat krachtversterkend werkt, maar ook een hartstilstand kan veroorzaken omdat het bloed ‘verdikt’. Door die bloedcontroles zou men dus kunnen nagaan of dit het geval was.”
  Ik betwijfel of het krachtenversterkend is. Het verhoogt de uithouding (langer en beter zuurstoftoevoer naar de spieren zodat anaerobe verbranding en daarmee gepaard gaande de verzuring van de spieren, uitgesteld wordt). Anabole steroïden zorgen voor toename van spiervolume en spierkracht en dus krachtversterking (vandaar zo populair bij gewichtheffers en sprinters).

  Ten derde: Het verhaaltje over Piet Rentmeester is een “hoax”. Ik heb ooit ergens gelezen hoe het werkelijk zat, maar jammer genoeg weet ik niet meer waar.

  Tenslotte nog een randbemerking: In “Omdat ic Vlaeminck ben” van Dries Vanysacker staat op p.246 het bewijs dat Roger De Vlaeminck op een bepaald moment 5.800.000 rode bloedcellen telde hetgeen een torenhoge hematocriet was. Normaal had hij tussen 48% en 52%.
  En in het programma “Merci Merckx” (afl. 1) onthulde Johny Vansevenant dat Eddy Merckx eveneens een hematocriet van boven de 50% had.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb met geen enkele van je opmerkingen enig probleem, Jan. De enige problemen die ik heb, dat is met mezelf en dan vooral de kwalijke gewoonte om mijn bronnen niet te vermelden. M.a.w. van heel die geneeskundige toestanden heb ik niet de minste kaas gegeten. Ik moet dat dus van iets of iemand hebben afgeschreven, maar heb dat dus nagelaten te vermelden: eigen schuld, dikke bult.
   Enkel maar één kleine, eerder ludieke, opmerking: ik heb de eerste aflevering van “Merci Merckx” niet gezien en dat zal ook met de volgende het geval zijn. Ik denk dat er weinig Van Looy-supporters zullen zijn die daarnaar zullen kijken. :-)
   (Waarmee nog eens overduidelijk is dat ik niet langer een journalist ben, maar een gewone blogger – en bloggers mogen ook gewoon weer supporters zijn! Oef! Wat een last er van mijn schouders is gevallen!)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.