Colin Andrew Firth (Grayshott, 10 september 1960) is een Engels acteur. Hij werd meerdere keren genomineerd voor een BAFTA Award en voor zijn rol in Conspiracy voor een Emmy Award. Hij kreeg in 2002 een Europese filmprijs voor zijn rol in Bridget Jones’s Diary en won in 2010 een BAFTA voor zijn rol in A Single Man. Voor deze rol was hij in 2010 ook genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. In 2011 won hij de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol en de Golden Globe voor Beste Acteur voor zijn rol in de film The King’s Speech. Eerder dat jaar kreeg hij een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame (foto Nicolas Genin).

Zijn carrière begon in 1983. Dat jaar speelde hij in het toneelstuk Another Country van Julian Mitchel. Een jaar later speelde hij in de film die van dit verhaal gemaakt is, samen met Rupert Everett. Vanaf toen kreeg hij rollen in talloze bekende maar ook onbekende films, zoals The Hour of the Pig, Apartment Zero, Femme Fatale, Valmont en Wings of Fame (met Peter O’Toole).
Firth is in Nederland en Vlaanderen bekend van onder meer zijn rol als Mr.Darcy in de BBC-serie Pride and Prejudice uit 1995 (naar een boek van Jane Austen). Toen hem gevraagd werd de rol van Mr.Darcy te spelen was Firth aanvankelijk verbaasd omdat hij van zichzelf vond dat hij weinig seksuele uitstraling had. Uiteindelijk zegde hij toch toe.
Na rollen in The English Patient en Shakespeare in Love stond Firth in 2000 weer op de planken. In het Donmar Warehouse in Londen speelde hij in Three Days of Rain. Vervolgens kwamen de films van Bridget Jones, waarin hij weer Mr. (Mark) Darcy mocht spelen. Helen Fielding, de schrijfster van de Bridget Jones boeken, was verzot op Pride and Prejudice, en dan vooral op Mr.Darcy (oftewel Firth). Dat Firth de rol van Mark Darcy accepteerde was dus een leuke bijkomstigheid. In the third installment (“Bridget Jones’s baby”) it is revealed Mark Darcy has a middle name – Fitzwilliam. In “Pride and Prejudice” Mr. Darcy’s first name (rarely mentioned) is Fitzwilliam.
Hierna volgde Love Actually (Richard Curtis, 2003), waarin diverse gerenommeerde Britse acteurs meespeelden zoals Hugh Grant, die ook in Bridget Jones speelde. In fact, writer and director Richard Curtis was originally working on two movies, one about Prime Minister David (Hugh Grant), and the other about Jamie (Colin Firth). When the plots turned out to be so similar, he merged them into a single movie.

Nog in 2003 speelde Firth de rol van Johannes Vermeer in de film Girl with a Pearl Earring. Voor die rol heeft hij nog een bezoek gebracht aan Delft.
Datzelfde jaar was hij onbegrijpelijkerwijs ook te zien in een erbarmelijke remake van “The reluctant debutante” van Vincente Minnelli uit 1958 met Rex Harrison, Kay Kendall en Sandra Dee. Maar “What a girl wants” van Dennie Gordon lijkt wel een parodie erop, zo belachelijk zijn de voorspelbare grappen en gemoderniseerde intrige.

In 2014 speelt hij een voor hem erg atypische rol in “Before I go to sleep” naast Nicole Kidman. Helaas kan ik niet verder ingaan op welke manier dit dan wel is zonder de plot te verklappen. Idem dito for his dual role in “Mary Poppins returns” (2018) as William “Weatherall” Wilkins and the villainous wolf in the Royal Doulton music hall scene.

Op het relationele vlak had Firth in 1995, tijdens de opnames van de BBC-televisieserie Pride and Prejudice, een relatie met zijn tegenspeelster Jennifer Ehle. Tijdens de opnames van de televisieserie Nostromo in Tunesië, in 1996, leerde Firth de Italiaanse productie-assistente Livia Giuggioli kennen, met wie hij in 1997 in Rome trouwde. Zij hebben twee zoons (2001 en 2003). Uit een eerdere relatie in 1990 met actrice Meg Tilly heeft hij ook een zoon (Wikipedia).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.