Op 22 mei van dit jaar is in de Guinese hoofdstad Conakry Mory Kanté gestorven (foto Aboubacarkhoraa via Wikipedia). Hij werd vooral bekend door de hit Yéké yéké uit 1988.

Mory Kanté’s grootvader van moeders kant was een spiritueel leider in de regio waar de stam van Mory Kanté woonde, de grensregio tussen Mali en Guinee. Hij gaf zijn kleinkind zijn naam Mory mee. Zowel de vader van Mory Kanté (El Hadj Djelifode) als de moeder waren beide zogenaamde griots. Mory Kanté was een van de 38 kinderen van El Hadj Djelifode, die 109 jaar zou zijn geworden.

Als kind bezocht Mory Kanté de Franse school. Hij leerde onder meer de balafoon te bespelen. Vanaf zijn vijftiende woonde Mory Kanté enkele jaren in Bamako, de hoofdstad van Mali, bij een oom als onderdeel van zijn inauguratie als griot. In deze periode leerde Mory Kanté gitaar spelen en maakte hij kennis met muziekstromingen uit andere delen van de wereld.

In 1971 voegde Mory Kanté zich bij de muziekgroep The Rail Band, in eerste instantie als gitarist en balafonist, maar later ook als zanger. In 1978 verliet hij de groep. Omdat hij zich ergerde aan de opkomst van moderne, Westerse instrumenten in de Afrikaanse muziek begon hij met een studie naar traditionele Afrikaanse muziek en instrumenten. In deze periode groeide zijn bekendheid in Afrika.

In 1984 vertrok Mory Kanté naar Parijs. Daar woonde hij aanvankelijk als illegaal zonder verblijfsvergunning. In Parijs nam hij het nummer Yéké yéké op. Twee jaar later werd dit nummer geremixt en uitgebracht op single. De plaat werd, tot ieders verrassing, een enorme internationale hit. In veel landen, waaronder Vlaanderen en Nederland, haalde de plaat de nummer 1-positie. Het nummer was in 2000 o.m. te horen op de soundtrack van de film The Beach. In 1995 kreeg het nummer een tweede leven in de dancescene. Het Duitse duo Hardfloor maakte er een remix van die in de Britse hitlijsten terecht kwam.

Begin jaren 90 begon Mory Kanté met een ‘muziekstad’ op zijn landgoed in Afrika. Als eerste bouwde hij er een nieuwe opnamestudio.

Mory Kanté geldt voor het grote publiek als een eendagsvlieg. Hij heeft echter nog meer cd’s gemaakt die vooral bekend zijn bij liefhebbers van Afrikaanse muziek, bijvoorbeeld Sabou, verschenen in 2004.

In 2008 trad hij voor het laatst op en in 2012 verscheen zijn laatste CD. Verder spelen liet zijn gezondheid niet meer toe. (Wikipedia)

Ik heb ooit een versie van “Yeke Yeke” opgenomen zoals die was te zien in een erotisch programma (op Veronica, als ik me goed herinner). Ik heb daarnaar gezocht op het internet maar helaas niet gevonden. Deze clip komt het meest nabij, maar is bij lange na nog niet zo erotisch als de Veronica-versie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.