Het is vandaag ook al tien jaar geleden dat de Ierse wielrenner Joe McCormack is overleden…

Zelf heb ik Joe McCormack niet gekend, wat niet echt te verwonderen is, want hij is nooit prof geworden en zijn amateurcarrière zat er reeds op in 1956. Al zijn opmerkelijkste resultaten heeft hij trouwens behaald op Ierse bodem, het voornaamste zijnde het kampioenschap van Ierland in 1951 (hij zou ook nog eens tweede worden in 1954). Zijn beste resultaat in de ronde van zijn land was een achtste plaats in 1953.
Toch heeft hij zijn land niet minder dan 29 keer vertegenwoordigd. Ik vermoed dat daarbij ook wedstrijden op piste waren, zoals bovenstaande foto uit 1952 illustreert. Toch spreekt men op de pagina ter gelegenheid van zijn opname in the Hall of Fame op 2 november 2013 (bij the annual Cycling Ireland Awards Night) enkel over zijn prestaties als wegrenner en als renner op “grass tracks”. Een discipline die wij hier niet kennen, maar die b.v. ook vaak in Groot-Brittannië wordt betwist, al weet ik niet zo direct wat ik me daarbij moet voorstellen buiten de evidente vaststelling dat er op gras wordt gereden.
Maar meer nog dan voor zijn actieve carrière werd hij die dag postuum gehuldigd voor zijn verdiensten als organisator, vooral dan van de Ronde van Ierland. Hij is meer bepaald de geestelijke vader van een nationale ronde voor juniors, die veel talenten heeft voortgebracht. Daarnaast is hij ook nog de échte vader van twee profrenners, Alan en Paul McCormack, die hun geluk zochten in de Verenigde Staten. Hùn zonen, Frank, Mark en de minder bekende Brendan, verwierven zelfs de Amerikaanse nationaliteit.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.