Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat admiraal Grace Hopper (toen nog luitenant), een computer-deskundige in dienst van de Amerikaanse marine een “bug” (mot) ontdekte in haar computer. Het ging toen uiteraard om een echte “bug”, maar het woord zou ingang blijven vinden in het computertaalgebruik.

Eigenlijk waren het haar collega’s die tijdens haar werk aan de Mark II (*) te Harvard, een mot in de relais van de machine vonden, die de operatie van de machine verhinderde. Hopper (1906-1992) merkte toen op dat ze de machine aan het ‘debuggen‘ waren. Hoewel ook deze term niet met zekerheid aan haar toegeschreven kan worden, is zij wel degene die hem populair gemaakt heeft. De resten van de mot zijn overigens nog te bewonderen, ingeplakt in het logboek van het team dat bewaard wordt in het Naval Surface Weapons Center (zie foto).

(*) In 1943 trad ze toe tot de U.S.Naval Reserve en werd gestationeerd in het onderzoekslaboratorium voor computertoepassingen. Daar werkte ze samen met Howard Aiken aan de Mark I Calculator. Ze was de eerste persoon die er ooit een programma voor schreef. Tegen het einde van de oorlog zwaaide ze af bij de marine, maar bleef werken aan de ontwikkeling van de Mark II en Mark III Calculator-machines.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.