De Nederlandse zanger Bob Bouber (foto Eric Koch via Wikipedia) zou vandaag 85 jaar geworden zijn, maar ik merk nu dat hij al meer dan een jaar geleden (25 augustus) is overleden!

Bob Bouber werd in Amsterdam geboren onder de naam Boris Blom. Hij was een kleinzoon van het toneelechtpaar Herman Bouber (eigenlijk Herman Blom) en Aaf Bouber (eigenlijk Aafje Blom-ten Hoope). Als kind speelde hij in de voorstelling De Jantjes met zijn ouders. Vanaf 1957 voerde hij met hun toestemming eveneens de artiestennaam Bouber. Hij was eind jaren vijftig enkele jaren als doelverdediger voor BVC Amsterdam en DWS/A actief in de Eredivisie.

In 1958 richtte Bouber de Cabaretschool op, die in 1960 werd ondergebracht in de Stichting Akademie voor Kleinkunst. In deze eerste jaren kregen onder andere Martin BroziusRob de NijsFrans Halsema en Jasperina de Jong een opleiding op de academie. Bouber was tot 1963 directeur van de opleiding.

Eind 1962 richtte hij, samen met onder andere Jan de Hont, de beatband ZZ en de Maskers op, die zijn doorbraak kende met het nummer Dracula. Later scoorde de band nog hits met La comparsa, een instrumentaal nummer, en Ik heb genoeg van jou. Eind 1965 had de band Het een hit met het door Bouber geschreven en geproduceerde nummer Ik heb geen zin om op te staan. In 1966 gingen ZZ en de Maskers met ruzie uit elkaar.

Bouber bleef tot in de jaren zeventig actief in de populaire muziek en speelde in 1974 nog de hoofdrol Jan van Holland in Willy van Hemerts tv-drama Dynastie der kleine luyden. Zijn grootste solohit was “Voor niets”, dat in 1976 een derde plaats op de hitlijst haalde. Ook bekend zijn de nummers Nog wel bedankt en Ik wil me Donaldukkie terug, wat een vrije bewerking van They’re Coming to Take Me Away, Ha-Haaa! van Napoleon XIV was.

Vanaf de jaren zeventig was hij met danseres Maria More actief als producent, choreograaf en bedenker van diverse danstheaterproducties en (jazz)balletten, onder meer voor de Efteling en de Gala of the Year-concerten van Lee Towers. Tevens richtte hij met haar de Academie voor Jazzdansers op, dat later onderdeel werd van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 1987 werd Bouber getroffen door een herseninfarct en werkte na die tijd voornamelijk aan dansproducties achter de schermen.

In 1999 trok Bouber zich terug uit de openbaarheid. Hij overleed in 2019 op 83-jarige leeftijd in het Noord-Hollandse Limmen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.