Vandaag vieren we een merkwaardige verjaardag. Het is vandaag immers vijftig jaar geleden dat naar school gaan op zaterdag werd afgeschaft. Daarmee realiseer ik mij pas nu dat ik heel mijn jonge leven op zaterdag naar school ben geweest! Een paar anekdotes uit mijn schooltijd heb ik destijds voor het jongerenblad de Sloebergazet (het maandblad van de Pionierkes) samengebracht voor een artikel met als titel “Sloeber op school”…

Mops had weer roodomrande ogen. Hij was geen dronkelap als zijn collega’s Blaar (van Frans) of Zappa (van Wiskunde), maar hij ging wellicht dikwijls heel laat uit.
Al deze overdenkingen brachten Sloeber een kwartier verder. De scheikundeles was iets aparts. Als het er niet steeds zo stonk, zou je ze zelfs aantrekkelijk-angstaanjagend kunnen noemen. Om de één of andere reden waren de zware zwarte gordijnen steeds dichtgetrokken (toch wist iedereen dat aan de andere kant gewoon de speelplaats lag) en vooraan, achteraan en op de grote vensterbanken stonden allerlei mysterieuze spullen.
Minder interessant was het feit dat de banken hier niet gewoon achter elkaar stonden maar naar omhoog gingen, zoals in de cinema. Of je dus vooraan of achteraan ging zitten, het maakte niets uit, de leraar zag je toch. Mops stond over een zwarte bol gebogen met zoiets als een passer in groot formaat. Hier en daar staken stekkers in het stopcontact zodat Sloeber reeds kon vermoeden dat de proef iets met elektriciteit te maken had. Het lokaal werd verduisterd. Het bleek de bedoeling te zijn dat Mops de bol met de “passer” zou aanraken en dan zou er tot zeven maal toe een vonk uitspringen.
– Dat is één, zei Mops.
Hij plaatste de passer opnieuw op de bol en … er gebeurde niets.
– Dat is geen, riep Miel Dutter (een komische figuur, met rood rond hoofd en heel kort wit vluchtig haar erbovenop en in het midden een hondeachtig neusje) en meteen kreeg hij strafstudie en mocht hij een beetje buiten gaan staan.
Allen nog nagniffelend schoven ze naar hun eigen klaslokaal. Nu nog gauw even profiteren van het uurtje Nederlands van Bob want daarna volgden twee uur Grieks en gewoon van het gezicht van de Zuurpruim zou je al een maagzweer gekregen hebben. Bob was er echter niet (zoals wel meer gebeurde op een maandag).
Ze werden naar het studielokaal gestuurd. Daar zaten al een paar klassen van het lager middelbaar en ook de surveillerende leraar was iemand die Sloeber slechts van zien kende. Hij ging naast Hubert zitten. Hubert was wat ouder dan Sloeber en de rest wegens ziekte en wiskunde. Sloeber vond het dan ook best bij hem te rade te gaan voor het ontwerp van een fotoroman, die hij beloofd had te zullen schrijven voor de Sloebergazet. Tot hiertoe had Sloeber enkel gedichten en liedjesteksten gemaakt, hierin voorafgegaan door Van den Broeck (een dichter, dat kon je zó zien) en door Cram Porei, die seksgedichten schreef (dat kon je ook zo zien). Hubert echter schreef ook gedichten, maar bovendien ook kortverhalen en toneel, met zo iemand kan je over een fotoroman praten, dat staat vast. Sloeber had reeds een gedeelte klaar en hij schoof dit zijn buurman toe. Zelf schreef hij verder. Hij was juist aan een beschrijving van zichzelf toe en hij kon er dus lustig op los fantaseren. Hij zag zichzelf reeds als de grote held die de onrechtvaardigheid in de wereld zou bekampen. Net toen hij op het punt stond de “slechte” de beslissende slag toe te brengen, griste iemand het papier weg van onder zijn pen.
– Hé, geef dat terug, dat is van mij ! ontsnapte het Sloeber. De dader bleek echter de surveillant te zijn.
– Zozo, heb je anders niks te doen, Sloeber ?
– Neen,
zei Sloeber. Want hij was steeds eerlijk.
– Kom dan zaterdagnamiddag nog maar wat verder werken !
– Aan mijn roman ?
vroeg Sloeber onschuldig. De pee werd vuurrood van woede.
– En nu als de bliksem aan het werk ! bliksemde hij. Tweehonderd Griekse stamtijden en vlug wat !
Sloeber dacht dat de pee toch geen Grieks zou kennen en met het puntje van zijn tong uit zijn mond begon hij te schrijven: allerlei vloeken, verwensingen, scheldwoorden aan de pee zijn adres. Maar dan in Griekse letters. Bij het verlaten van de studiezaal vroeg de pee de straf op en glimlachend gaf hij ook de roman weer (want hij had hem stiekem zitten lezen, de gluiperd).
Sloeber flitste er vandoor, je weet het immers nooit. En inderdaad, terwijl hij door de gangen stoof, galmde het achter hem:
-Sloeoeoeoeberrrrr!!!
Kon die pee tóch Grieks lezen.
Nu ja, de ene pee is de andere niet…

12 gedachtes over “Vijftig jaar geleden: naar school gaan op zaterdag wordt afgeschaft

 1. Dag Ronny, ik herinner mij nochtans dat ik de eerste twee jaar van middelbare studies (toen nog 6de en 5de Moderne) nog de zaterdagvoormiddag les had. Dat moet dus in 1971 (ben ik zeker want toen het vliegtuig in Aarsele crashte op een zaterdagvoormiddag zat ik in de studie) en misschien ook nog deels 1972.

  Like

  1. Ik herinner mij daar helemaal niets meer van, Jan (leve Alzheimer!). Ik ga enkel op bronnen af die ik daarover heb gevonden en volgens de discussie op Facebook zouden die toch wel degelijk juist zijn. Misschien was het een STRAFstudie toen dat ongeluk plaatsvond? :-)

   Like

   1. Neen Ronny 101% zeker. Ook mijn echtgenote zat toen in de studie. We kregen echt nog structureel les de zaterdagvoormiddag (o.a. Frans van schele Pol herinner ik mij).

    Like

  2. Ik zat in september 1973 in de 6de moderne in het KA Dendermonde en heb ook nog les gehad op zaterdagvoormiddag. Na de kerstvakantie werd dat afgeschaft, maar de school begon dan wel elke dag (ma-vrij) een (school)uur vroeger (8.20 uur ipv 9 uur, ook de middagpauze werd 10 min. ingekort)) om die vijf lesuren te recupereren. Ik weet zelfs nog dat er veel discussie was over de schooltreinabonnementen die al voor een heel jaar waren betaald (berekend op zes dagen), want ik was zelf in dat geval.

   Like

   1. Als je in 1973 in het Atheneum van Dendermonde zat en de jaren toen nog àftelden i.p.v. optelden, dan moet je daar normaal gezien in het schooljaar 1977-1978 toen ik daar les gaf ook nog gezeten hebben. Toch kan ik me niet herinneren dat je in één van mijn klassen zat, of vergis ik mij?

    Like

   2. Ik heb in het KAD mijn volledige humaniora gedaan, dus t/m 1978-1979, richting mens-wetenschappen. Ik kan me ook niet herinneren bij jou in de klas te hebben gezeten. Welke vakken gaf je?

    Like

 2. Ik ben nog zaterdags naar ’t school gemoeten en dat was in 1973, ‘k weet wel dat het toen alleen de katholieke scholen waren die toen nog ’s zaterdags moesten gaan, de gemeente- en stadsscholen toen al niet meer.

  Like

 3. Ik ben ook nog op zaterdagmorgen naar school gemoeten, maar dat is gestopt op het einde van het lagere, vijfde studiejaar dacht ik, dus 1970 a 1971 (officieel onderwijs in Lokeren)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.