Temse wordt geïdentificeerd met grote kunstschilders. Eén van hen is Tony Van Os, die vandaag precies 75 jaar geleden is overleden. Vijf werken van zijn hand sieren al jaren het gemeentehuis, maar recent zijn er vijf bijgekomen, tijdloos ter beschikking gesteld door Raf Van Os, kleinzoon van Tony’s jongere broer Raf. Op de foto herkent men v.l.n.r. Cary en Tony Van Os, kleinkinderen van de kunstenaar, burgemeester Luc De Ryck, Raf Van Os en museumfunctionaris Annick Rooms.

Tony Van Os werd geboren in Antwerpen op 21 juni 1886 als zevende van de negen kinderen van Napolitaan Van Os (1847-1911), drukker-uitgever, tevens stichter-hoofdredacteur van Gazet Van Antwerpen (1891). Hij huwde in Weert op 23 augustus 1912 met Elisabeth Van Hoeymissen (Lisake van ’t Sas). Zij kregen drie kinderen.
Na zijn humaniora volgde hij les aan de Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in zijn geboortestad. Tot zijn leermeesters behoorden Franz Courtens en Eugène Laermans. Van Os ontpopte zich als een begenadigd kunstenaar. Schilderen was tegelijk roeping, beroep en passie. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door religieuze onderwerpen, Scheldezichten, landschappen, portretten en figuren.
Het gezin Van Os ruilde in 1919 Bornem voor Temse (Markt 21). Hij woonde er tot zijn dood (1945).
Temse heeft de kunstenaar steeds gekoesterd. Werken van zijn hand waren altijd aanwezig op het gemeentehuis (zie verder). In 1970 werd een laan in de Vroonhofwijk naar hem genoemd, de enige straat in ons land die zijn naam draagt. Zijn werk is meermaals in Temse geëxposeerd, met als hoogtepunt de tentoonstelling in 1986 t.g.v. zijn 100ste verjaardag. Die expo, die ook plaatsvond in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en CC Ter Dilft in Bornem, werd begeleid door een monografie, de meest volledige publicatie over de kunstenaar ooit.
Tony Van Os is al decennialang een vaste waarde op het gemeentehuis. In het kabinet van de burgemeester hangen drie schilderijen: het portret van kunstschilder August De Bats en twee Scheldelandschappen. In de inkomhal (eerste verdieping) hangen twee doeken: Christus predikt tot de vissers en een Zicht op Temse, met de Schelde, verscheidene boten en centraal een Wilfordboot. Het schilderij was een opdracht voor een schenking: de gemeenten gelegen langsheen de Schelde tussen Antwerpen en Temse schonken het in 1932 aan de vaartmaatschappij Steamers Wilford t.g.v. haar 75-jarig bestaan. Het is later door de familie Wilford aan het Gemeentebestuur geschonken.
Contacten met Raf en Tony Van Os, achterneef resp. kleinzoon van de kunstenaar, leidden onlangs tot de permanente ontlening van vijf kunstwerken: De vlucht naar Egypte, Zicht op Temse vanuit Weert, Omgeving van Tervuren en twee portretten: Nonkel Pater E.H.Van Cleemput en Raf Van Os, Tony’s jongere broer. De vlucht naar Egypte behoort tot Van Os’ absolute meesterwerken. Toen de hoger vermelde expo in 1986 in Antwerpen plaatsvond, kreeg het er de ereplaats.
Het gemeentebestuur voegde uit zijn reserves ook nog het portret van Achiel Van Sassenbrouck toe. Werken van Van Os hangen ook in de dekenale kerk, de H. Hartkerk en bij talrijke particulieren.
De brochure m.b.t. het gemeentehuis die in 2013 gepubliceerd werd n.a.v. de tv-serie Met Man en Macht, is herwerkt. In de nieuwe versie staat naast het gemeentehuis ook Tony Van Os centraal.

Luc De Ryck

P1120162
P1120155

2 gedachtes over “Tony Van Os (1886-1945)

  1. Ik ben in het bezit van 2 schilderwerken die onderschreven zijn met ‘van Os’ ‘. Het betreft een mannelijke en vrouwelijke golf spelers. Mogelijk van Tony van Os zijn hand , hoe ondertekende hij zijn werk ? is er een manier om daar achter te komen?

    Like

    1. Omdat in een reactie geen foto’s kunnen worden afgedrukt, heb ik het antwoord op uw vraag onderaan het artikel gezet (met dank aan Luc De Ryck)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.