Vijf jaar geleden was er de boekvoorstelling van ‘Voorbij het licht’, het literaire debuut van Jonas Bruyneel, in boekhandel Theoria, O.-L.-Vrouwestraat 22, 8500 Kortrijk.

‘Voorbij het licht’ bevat zeven ongewone verhalen over mensen die ondanks hun unieke talenten hun plaats in de maatschappij niet vinden. De kleurrijke schaduwfiguren worstelen met zichzelf en hun omgeving: van ontluikend antisemitisme in Polen tot territoriale geschillen in Kasjmir. Gevangen in de schemerzones van de samenleving, ontvluchten ze de duisternis en zoeken ze het licht op Jonas Bruyneel (Kortrijk8 mei 1989) is cultuurjournalist, filmcriticus, performer en muzikant. Hij schrijft voor Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, Eos Memo, Filmmagie, Ex Situ en Kwintessens. Daarnaast publiceert hij korte verhalen in literaire magazines als Extaze, Plebs en Azra. Het boek werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen). 
‘Jonas Bruyneel verweeft fictie en non-fictie tot een eigen wereld waarin het boeiend vertoeven is. Hij slaagt erin om sterk uitgediepte personages te laten correleren met de omgeving waarin ze verankerd zijn.’ (Plebs literair magazine)

Als performer maakte hij samen met auteur en woordkunstenaar Hans Depelchin de surrealistische, duistere performance Boonyi. In 2017 toerde hij met Duikbootdansje, een voorstelling met woord, dans en soundscape over de twintigjarige verjaardag van de dood van zijn zus.

Tussen 2017 en 2019 was hij stadsdichter van de stad Kortrijk. In februari 2019 verscheen zijn historische roman Vijd, het verdriet van het Lam Gods bij Uitgeverij Lannoo. Datzelfde jaar publiceerde Bruyneel de novelle Symbols of Democracy bij de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Pieter jan Martyn.

Jonas Bruyneel treedt geregeld in binnen- en buitenland op met zijn project Uncle Wellington. In 2017 bracht hij onder die naam het album The Faster I Waltz, The Better I Jive uit. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.