David Garrett (David Bongartz) (Aken, 4 september 1980) is een Duits-Amerikaans viool-virtuoos. Hij heeft een plaats in het Guinness Book of Records als de snelste violist ter wereld: hij speelde De vlucht van de hommel van Nikolaj Rimski-Korsakov in 1 minuut, 5 seconden en 26 honderdste. Dat zijn gemiddeld 13 noten per seconde. Dat vermeldt Wikipedia graag natuurlijk. Als men kon, men zou daar alles herleiden naar om ter rapst, om ter meest of om ter hoogst.

We kennen allemaal het filmpje waarop maître Jacques Brel met zijn tien geboden onderuit gaat en op die manier zijn flutgitaar om zeep helpt. Dat is lachen, gieren, brullen, maar ik vraag me af of er in 2007 ook zo gelachen werd met David Garrett, toen de onfortuinlijke violist op zijn zeldzame, dure Guadagnini, gemaakt in 1772, viel waardoor deze aan splinters ging. Garrett kocht deze viool immers ooit voor het bedrag van 1,25 miljoen euro.
David Garrett werd geboren in de Duitse stad Aken als zoon van een Amerikaanse moeder en een Duitse vader. Toen David Garrett vier jaar oud was, begon hij viool te spelen. Aanvankelijk was het zijn oudere broer die leerde spelen, maar David had ook interesse in het instrument. Een jaar later nam hij deel aan zijn eerste wedstrijd en hij won de eerste prijs. Op zevenjarige leeftijd speelde hij reeds wekelijks voor publiek.
Garrett studeerde verder viool aan het Conservatorium van Lübeck. Op twaalfjarige leeftijd begon hij samen te werken met de befaamde Poolse violiste Ida Haendel. Hiervoor reisde hij grote delen van Europa af.
Toen David Garrett dertien jaar was, nam hij zijn eerste twee cd’s op, verscheen hij op de Duitse en Nederlandse televisie en gaf hij een concert in Villa Hammerschmidt, de tweede officiële ambtswoning van de Duitse bondspresident. Tijdens dit concert speelde hij op de beroemde Stradivarius “San Lorenzo”. Amper een jaar later tekende Garrett als jongste violist aller tijden een contract bij Deutsche Grammophon. Op 11 januari 1996 begeleidden I Fiamminghi de 15-jarige vioolvirtuoos in het beroemde concerto van Tsjaikovski in het Gentse ICC. Dit was het eerste optreden van Garrett in ons land. Op zeventienjarige leeftijd speelde hij met het Münchner Philharmoniker, onder leiding van Zubin Mehta, in Delhi en Bombay (India) een reeks concerten ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van India. Twee jaar later speelde Garrett met het Rundfunk-Sinfonieorchester, onder leiding van Rafael Frühbeck de Burgos, in Berlijn. Dit optreden leidde tevens tot een uitnodiging om op te treden op Expo 2000 in Hannover.
David Garrett zette ondertussen zijn studies verder aan het Royal College of Music in Londen. Op 21-jarige leeftijd werd hij uitgenodigd om te spelen op de BBC Proms. In 2004 studeerde hij, als een van de eerste studenten van Itzhak Perlman, af aan de Juilliard School in New York. Terwijl hij nog studeerde aan de Juilliard School werkte hij ook als model. Daarna speelde hij ook op de Night of the Proms in Antwerpen.

Referentie
Ronny De Schepper, Vioolvirtuoos, Het Laatste Nieuws 9 januari 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.