Het is vandaag 2510 dat PhidippidesPheidippides of Philippides is gestorven. Hij was een Griekse koerier naar wiens langeafstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Op bovenstaand schilderij van Luc-Olivier Merson kan hij nog net zijn boodschap overbrengen en daarna gaf hij de geest.

Volgens Herodotos (ca. 440 v.Chr.) werd Phidippides verscheidene dagen vóór de slag van Athene naar Sparta gezonden om hulp te vragen. Na de weigering van de Spartanen liep de bode terug naar Athene, alles samen bijna 500 km.

Bijna zes eeuwen later pende Ploutarchos de klassieke versie van de marathonlegende neer. Zijn boodschapper rende van Marathon naar Athene en viel dood neer na het uitbrengen van de woorden “Wij hebben gewonnen!” (νενικήκαμεν). Bij Ploutarchos heette de loper Thersippos of Eukles.

In de 2e eeuw n.Chr. bracht Loukianos van Samosata de naam Phidippides in verband met het verhaal van Ploutarchos. In een stuk over begroetingen (Pro lapsu inter salutandum, 3) beschreef Loukianos hoe de uitgeputte Phidippides aan de Atheense archonten zou gezegd hebben: “Gegroet, wij winnen” (Χαίρετε, νικῶμεν), alvorens in te storten en te sterven.

In de 19e eeuw werden aan Phidippides standbeelden en gedichten (Robert Browning, 1879) gewijd. Moderne historici concluderen dat het verhaal een “romantische creatie” is. Hoogstens de Phidippides van Herodotos kan een historische figuur zijn geweest. Naar aanleiding van diens relaas werd in 1982 voor het eerst een Spartathlon gehouden: vier man liepen de 246 km van Athene naar Sparta. Nu is de Spartathlon een klassieke ultraloop. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.