De wereldberoemde joodse violist Itzhak Perlman (foto Shealah Craighead van The White House via Wikipedia) vond het wellicht zijn plicht om de vioolsolo te spelen in de muziek van John Williams voor “Schindler’s list”.

In 2005 ging hij samenwerken met de cellist Yo-Yo Ma en zij produceerden samen de soundtrack voor de film “Memoirs of a Geisha”. Sinds zijn vierde jaar is Perlman verlamd aan beide benen wegens polio. Hij speelt op de Soil Stradivarius van 1714, het instrument dat voorheen aan Yehudi Menuhin behoorde. Om Amerikaanse kinderen toch een beetje kennis te laten maken met klassieke muziek, was hij niet te beroerd om in Sesamstraat op te treden. Naast klassieke muziek heeft Perlman ook jazz en klezmer gespeeld. Maar hij is wél tegen “achtergrondmuziek”: “Lawaai is erg. Maar één ding is erger, en dat is muziek. Niet eens lawaaierige muziek, maar de simpele aanwezigheid ervan. Het maakt je gek. (…) Zelfs klassiek in een restaurant verpest mijn maaltijd, want als ik niet weet wie of wat ik precies hoor, ga ik daaraan denken en wordt mijn bord koud. (…) Achtergrondmuziek is muziek voor mensen die zelf geen achtergrond hebben. Als ze mijn muziek spelen, is het nog erger, want dan moet ik altijd even luisteren of het in orde is.” (DS Magazine, 14/4/1995)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.