Vandaag is het al tien jaar geleden dat Laurent Fignon is overleden. We kennen hem natuurlijk vooral van zijn nipt verlies tegen Greg LeMond in de Tour van 1989, maar zelf heb ik vooral aandacht aan hem besteed bij zijn tweede Tour-overwinning in 1984…

Hij kan het nog steeds, de oude keizer. Indien niet meer met de benen dan toch met het hoofd. Niet alleen voorspelde Rik Van Looy in de rv (nr 27) dat Laurent Fignon de te kloppen man was en dat Bernard Hinault zijn voornaamste tegenstrever zou worden, maar vooral voorspelde hij een spannende Ronde die de populariteit van de wielersport er opnieuw bovenop zou helpen. En hij kreeg gelijk over heel de lijn.
WONDERBOY GUIMARD
De spanning zat niet zozeer in het tijdsverschil want met meer dan tien minuten had Fignon genoeg afstand genomen van zijn tegenstrevers, maar wel in het psychologische duel op hoog niveau dat door de « oude meester » Bernard Hinault en zijn leerling-tovenaar Fignon haast dagelijks werd opgevoerd, soms tot in « gewone » spurten toe. Duel dat uiteindelijk toch klaar en duidelijk door Fignon met 5-1 cijfers werd gewonnen. Vijf ritoverwinningen en welke dan nog ! Drie individuele tijdritten en twee aankomsten op een col. Enkel in de proloog kon Hinault (op een gewone fiets) Fignon (op een fiets á la Moser) verrassend achter zich houden. Zijn andere aanvallen deden Fignon lachen (« rigoler »), zo zei-ie en meteen had de Franse sportpers zijn rel. Want Hinault, steeds door pers en publiek uitgekreten, werd meteen in de rol van de populaire Poupou (Raymond Poulidor) gehesen die de ongenaakbare Jacques Anquetil destijds het vuur aan de schenen « moest » leggen. Een beetje denigrerend voor iemand die reeds vier Rondes op zijn naam heeft staan, vinden wij.
Met z’n tweede opeenvolgende zege en gezonder en sterker dan ooit, is Fignon echter wel een te duchten tegenstander geworden voor Hinault om het record van Anquetil en Merckx (vijf overwinningen) te evenaren. Meer zelfs, Hi¬nault geeft zich schijnbaar reeds bij voorbaat gewonnen, want er wordt reeds openlijk gefluisterd dat Hinault zich volgend jaar in dienst zou willen stellen van Greg Lemond (derde) om de heerschappij van Fignon te doorbreken (*). Na een ongelukkig Tourbegin wegens ziekte heeft deze Amerikaan zich op het einde toch goed herpakt en alleszins zien ook wij in hem een valabeler tegenstander dan in de Colombianen, die — zoals Luis Ocana het uitdrukte — toch eerder mussen dan arenden zijn, ondanks de etappezege van Luis Herrera op Alpe d’Huez.
Hoe dan ook, indien het inderdaad Lemond is die zich als « dauphin » van Fignon aandient, dan is het toch alweer wonderboy Cyrille Guimard die hiervoor heeft gezorgd, nadat hij al eerder Van Impe, Hinault en Fignon naar de zege in de Tour heeft geleid. Vooral de progressie van Fignon (want Hinault is niet écht verzwakt) is o.i. aan hem te wijten, zodat we met recht onze pet afnemen voor Monsieur Guimard, die trouwens ook de jonge Vincent Barteau voor twaalf dagen in het geel loodste.
DE WOLF EN DE SCHAPEN
Waren de Nederlanders werkelijk nergens dan keken we natuurlijk vooral uit naar de prestaties van de Belgen. En ondanks de groene trui en drie etappe¬overwinningen van Frank Hoste, twee van Eric Vanderaerden en één van Ferdi Vandenhaute en Fons De Wolf zijn we niet erg tevreden. En dat niet alleen omdat in het algemene klassement enkel Criquielion (negende) min of meer meespeelde. Neen, het is eerder een kwestie van mentaliteit.

28 laurent fignon

Nadat Vandenhaute reeds een ritzege voor de deur van zijn sponsor cadeau had gekregen, zette het peloton immers de poort wijd open voor de « ontslagen » De Wolf (zijn sponsor had er een punt achter gezet). Toegegeven, De Wolf reed een geweldige wedstrijd, zodanig dat de vergelijking van confrater Rik Van Cauwelaert in Knack met de « dronken » Marokkaan Abdelkader Zaaf wat onrechtvaardig is, maar toen hij zich op die manier onverwacht vooraan in het klassement bevond, kondigde De Wolf (voor de massamedia nota bene) zomaar aan dat hij die plaats niet zou verdedigen. ’s Anderendaags kwam hij inderdaad met precies evenveel achterstand binnen als hij eerst had ingewonnen. Verderfelijke mentaliteit van iemand die toch ooit elfde is geëindigd in een Tour (1981).
Gedeeltelijk vinden we die passiviteit,die schaapachtigheid, ook terug bij Frank Hoste die pas in het zicht van Parijs in zijn groene trui begon te geloven (en ze op die manier ei zo na nog verspeelde aan Sean Kelly) en bij Eric Vanderaerden die zich nooit echt voor het puntenklassement heeft ingezet, al kon hij dat winnen indien de Tourdirectie hem niet (onrechtvaardig ?) een aantal strafpunten had afgetrokken.
Hoe dan ook, Hoste en Vanderaerden hebben aangekondigd dat ze de « show » (hun eigen woorden) in de criteriums goed zullen verzorgen ! In het wereldkampioenschap daarentegen wordt vooral op Criquielion en Van Impe gegokt. Vanderaerden twijfelt zelfs of hij zijn selectie zal nakomen. In dat geval zou Criquielion er met Rudy Dhaenens (eerste invaller) nog een ploegmaat bij krijgen naast Filip Vandenbrande en Rudy Rogiers. Vanderaerdens ploegmaats Guy Nulens en Ludo De Keulenaer zullen wellicht ook de ploeg goede diensten kunnen bewijzen, evenals Ludo Peeters. Over de conditie van Jean-Luc Vandenbroucke en Nico Emonds hebben we zowat onze twijfels, terwijl Hoste en Tackaert op het heuvelachtige parcours van Montjuich (Spanje) geen rol van betekenis zullen kunnen spelen. « We kunnen net zo goed thuis blijven », schreef een oudere confrater reeds… (**)
Wie dat alleszins zal doen, dat is de ongelukkig gevallen Italiaan Carlo Tonon (op dit moment nog in coma), die nochtans pas ter elfder ure voor de Tour was opgeroepen, na het forfait van Bontempi. Zou er dan toch zoiets bestaan als het noodlot ? (***)
GEKLOPT DOOR LEMOND
Alhoewel Fignon dus zelf tweemaal de Ronde van Frankrijk won, herinneren we hem ons allemaal het meeste van een zondag op de Champs-Elysées, meer bepaald op 23 juli 1989, toen Laurent Fignon als leider van start ging in de 24,5 kilometer lange slottijdrit van de Tour. In het algemeen klassement heeft hij 50 seconden voorsprong op GREG LEMOND. LeMond realiseert op zijn rode Bottecchia-fiets met het eerste primitieve triatlonstuur en met een aerodynamische helm tegenover de wapperende haren van Fignon een tijd die 58 seconden sneller is dan Fignon en wint de Tour dus met acht seconden voorsprong. Een groot aandeel in deze Tourzege gaat naar sportdirecteur José De Cauwer die de hele Tour door de koers weer heeft gelezen zoals geen ander en die met lepe truukjes de goedkeuring van de jury heeft gekregen voor de technische innovaties van LeMond.

45 laurent fignon en tim krabbé

P.S. Voor wie vindt dat ik een beetje pathetisch ben door een foto van mij “met” Laurent Fignon te plaatsen, terwijl Fignon eigenlijk alleen maar passeert op het moment dat fotograaf Jo Clauwaert afdrukt, plaats ik hierbij een gelijkaardige foto van drie jaar eerder waarbij Tim Krabbé zo mogelijk nog pathetischer is dan ikzelf. Ik bevind me dus in goed gezelschap!

Referentie
Ronny De Schepper, Fignon-Hinault 5-1 / Hinault-Fignon 4-2, De Rode Vaan nr.31 van 1984

(*) Dat werd inderdaad gezegd, ook door Hinault zelf, maar iedereen weet hoe het is afgelopen: voor Fignon zou het bij twee Tourzeges blijven, terwijl Hinault er nog een vijfde zou bij schrijven, ten nadele van zijn ploegmaat Lemond, die zelfs het jaar daarop nog uit zijn pijp zou moeten komen om “ploegmaat” Hinault van een zesde zege te houden.
(**) En wie won er in Monjuich? Claude Criquielion inderdaad.
(***) Ik ben fier op mezelf dat ik deze renner heb ter sprake gebracht in mijn korte Touroverzicht. In de afdaling van de Col du Joux-Plane was hij in botsing gekomen met een overstekende toerist. Beiden moesten worden afgevoerd naar een ziekenhuis. Tonon zou maanden in coma liggen en blijvend gehandicapt raken. In 1996 maakte hij op 41-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

98 laurent fignon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.