Alexander Kristoff (bovenstaande foto Jean-Pierre Verstraete, onderstaande foto Erik Westerlinck) heeft vriend en vijand verrast door in een massasprint de openingsrit van de Tour de France te winnen in Nice, voor wereldkampioen Mads Pedersen. De rit werd ontsierd door een resem valpartijen, zelfs tot op drie kilometer van de meet, al had de jury reeds beslist daar de tijd op te nemen, juist met het oog op het veiliger maken van de eindsprint.

Alexander Kristoff maakte zijn debuut bij de profs in 2006 en won meteen verscheidene kleinere wedstrijden in zijn thuisland Noorwegen. Toen hij in 2009 de derde etappe van de Ringerike GP won, leverde dit hem een contract op bij het grote Amerikaanse BMC Racing Team. In 2010 wist hij voor deze ploeg goede resultaten te behalen in onder andere Parijs-Brussel, de Vattenfall Cyclassics en de GP Fourmies.
Vanaf 2012 ruilde hij de Amerikaanse ploeg voor het Russische Katjoesja. Dat jaar won hij de derde etappe in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, tijdens de Olympische Zomerspelen van dat jaar won hij de sprint van het peloton wat hem hem de bronzen medaille opleverde.
2013 begon prima voor Kristoff. Hij eindigt als achtste in Milaan-San Remo, tweede in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, vierde in de Ronde van Vlaanderen en negende in Parijs-Roubaix. Op 12 juni behaalde Kristoff zijn eerste zege in een World Tour-koers: de vijfde rit van de Ronde van Zwitserland.
Op 23 maart 2014 won Kristoff de doorregende 105e editie van de dat jaar 294 kilometer lange klassieker Milaan-San Remo Het was de allereerste keer dat een Noorse renner een van de vijf monumenten kon winnen.
Nadat Kristoff tijdens zijn tweede Tourdeelname zowel in de vierde (na Marcel Kittel) als in de zesde etappe (na Duits kampioen André Greipel) op de tweede plaats was gestrand, won hij op 17 juli in Saint-Étienne de twaalfde etappe en daarna ook de 222 kilometer lange vijftiende etappe in Nîmes. Met de Vattenfall Cyclassics won Kristoff op 24 augustus zijn tweede wielerklassieker.
Op zondag 22 maart wou Kristoff zijn titel in Milaan-San Remo verdedigen, maar in de laatste meters kwam John Degenkolb sterk opzetten en moest Kristoff zich met zilver tevreden stellen. Op paaszondag 5 april 2015 won Kristoff de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen en in augustus 2017 kroonde Kristoff zich in Herning tot Europees kampioen op de weg.
In 2018 stapte Kristoff over naar UAE Team Emirates. In de Ronde van Frankrijk kwam Kristoff er in de massasprints lange tijd niet aan te pas, tot hij op de laatste dag van de Tour alsnog toesloeg met het winnen van de prestigieuze slotetappe naar Parijs. (Wikipedia)
In 2019 heeft hij de eerste etappe van de Ronde van Oman gewonnen. Hij was in de straten van Suhar Corniche na 138,5 kilometer sneller dan de Franse topspurters Bryan Coquard (Vital Concept – B&B Hotels) en Nacer Bouhanni (Cofidis). Daarna heeft hij een zware editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De Noor van UAE-Team Emirates won op de Vanackerestraat de sprint van een sterk uitgedund peloton voor John Degenkolb en Oliver Naesen. De wind speelde naar goede gewoonte een sleutelrol in de wedstrijd.

Later op het seizoen heeft hij voor het eerst de Ronde van zijn land gewonnen, nadat hij al ettelijke malen de winnaar op punten is geweest (ook dit jaar weer trouwens).

Daarna heeft hij de tweede etappe in de Ronde van Duitsland op zijn naam geschreven na een sprint met een elitegroep. Ook Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) had zijn zinnen gezet op de ritzege, maar moest het hoofd buigen na een solo van bijna 100 kilometer. De sprintploegen weigerden immers de rode loper uit te rollen voor Evenepoel en gingen op zoek naar het Belgische talent. Het sleurwerk van Bahrain-Merida loonde, want na een solo van 97 kilometer hield Evenepoel de pedalen stil. Sprintbom Sonny Colbrelli kon de inspanningen echter niet bekronen. De Italiaan vertrok te snel en werd nog voorbijgestoken door Alexander Kristoff.

Vervolgens snelde hij naar de zege in de eerste etappe van de Ronde van Slovakije. De Noor van UAE Team Emirates snelde na 138 kilometer in Bardejov naar de zege vóór het Deceuninck-Quick.Stepduo Michael Morkov en Elia Viviani.  (Sporza)

06 Kristoff Alexander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.