De Canadese zangeres Shania Twain viert vandaag haar 55ste verjaardag (foto Vogue via Wikipedia).

17 shania twain

Ze werd als Eilleen Regina Edwards geboren in Ontario. Toen Twain twee jaar was, scheidden haar ouders. Haar moeder hertrouwde met Jerry Twain, een Ojibwa-indiaan. Hij adopteerde Eilleen en voedde haar op. Later nam ze zijn achternaam aan. Haar voornaam, Eilleen veranderde ze in Shania, wat betekent ik ben onderweg/op weg in de taal van de Ojibwa-indianen.
Vader en moeder Twain leefden in uiterste armoede en daarom trad ze vanaf haar achtste jaar reeds op in allerlei clubs. Toen ze 21 jaar was verloor ze beide ouders door een auto-ongeluk. Ze kreeg een jongere zus en twee jongere broers (13 en 14 jaar) om voor te zorgen. Ze kocht een huis en vervulde haar zuster/moederrol totdat haar broers en zus op eigen benen konden staan.
Daarna kwam Twain in contact met Norro Wilson en Buddy Canon van Mercury Records. De door haar opgenomen demo bleek redelijk overtuigend en leidde rechtstreeks tot de verschijning van haar eerste album in 1993. Dit album, Shania Twain genaamd, boekte weinig succes. Er stond slechts één nummer op dat door Shania zelf geschreven is, namelijk God Ain’t Gonna Getcha for That. Later zou blijken dat ze met haar eigen nummers meer succes zou bereiken.
In 1993 ontmoette ze Robert John “Mutt” Lange, onder andere de producer van Bryan Adams. Samen met hem schreef ze verschillende nummers voor haar tweede album The Woman in Me. Na haar huwelijk met “Mutt” ging ze meer in de richting van de popmuziek. Samen met hem schreef ze nummers als Whose bed have your boots been under? en Any man of mine. The Woman in Me was een schot in de roos (wereldwijd 12 miljoen verkochte exemplaren). Het zorgde voor verscheidene nummer 1-hits in de VS en Canada. Ze ontving in 1996 een Grammy voor dit album.
Haar derde album Come on over verkocht nóg beter (41 miljoen exemplaren wereldwijd, waarvan 20 miljoen in de VS) en werd dé grote doorbraak in 1997. Het is het op vier na best verkochte album aller tijden en het best verkochte album ooit door een vrouwelijke artiest. In Nederland stond het album tussen 1998 en 2000 132 weken lang in de Album Top 100, waarmee het op twee na het langst genoteerde album aller tijden (aan één stuk) in de lijst is. Het werd de grote doorbraak met hits als You’re Still the One en vooral That don’t impress me much.
Na het album volgde een tour van bijna een jaar. Tijdens een concert in Ottawa trad een 14-jarig meisje met Shania op, omdat ze een radiowedstrijd won. Zij is inmiddels bekend als Avril Lavigne.
In 2001 schonk ze het leven aan een zoon en verhuisde ze naar Zwitserland, nabij Montreux. Ze maakte nog een aantal elpees die behoorlijk verkochten maar het succes van “Come on over” kon niet meer worden geëvenaard.
In 2008 werd bekend dat Mutt en Shania na een huwelijk van veertien jaar gingen scheiden. Mutt bleek een relatie te hebben met Marie-Anne Thiébaud, een toenmalige werknemer van de zangeres. Op 1 januari 2011 hertrouwde Twain met Frédéric Thiébaud, de echtgenoot van Marie-Anne… (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.