The Beatles waren behoorlijk onder de indruk toen ze bij Elvis op bezoek mochten in de nacht van 27 augustus 1965. Behalve Paul dan. Die vond dat de rollen stilaan omgekeerd waren. En eens ter plekke viel ook John uit zijn rol van beate aanbidder (“Vóór Elvis heb ik nooit iets gevonden in de muziek wat me echt aanstond,” aldus Lennon). Toen hij een lampenkap in de vorm van een huifkar opmerkte, die was geschonken door Lyndon B.Johnson, sloegen bij de pacifistische Lennon de stoppen door. Hij nam dan maar wraak door met Priscilla te beginnen stoeien, die zich dat nog liet welgevallen ook. Kortom, het “historische” bezoek was een complete ramp.

Vijf jaar later zou Elvis de kans schoon zien om wraak te nemen op de ondertussen zwalpende Beatles. Op maandag 21 december 1970 wordt hij op de middag immers ontvangen door president Nixon en diens medewerker Bud Korgh. Deze laatste schreef een memorandum over deze bijeenkomst, die er was gekomen nadat Elvis in een brief aan Nixon zijn bezorgdheid had uitgedrukt over waar het met de VS naartoe ging. Meer bepaald baarden “de drugcultuur, de hippie elementen, de radicale studenten, de black panthers, enz.” hem zorgen. Uit het memorandum blijkt dat hij daar tijdens het gesprek met Nixon op terugkwam: “Presley gaf als zijn mening te kennen dat hij dacht dat de Beatles een belangrijke rol speelden in de anti-Amerikaanse krachten. Hij zei dat de Beatles naar dit land kwamen, veel geld verdienden en dan terugkeerden naar Europa waar ze anti-Amerikaanse propaganda maakten. (…) Hij zei ook dat hij al tien jaar de communistische hersenspoeling en de drugcultuur aan het bestuderen was.”
Een mens zou op de duur zelfs Mick Jagger in Humo gaan bijtreden als hij zegt: “Presley heb ik nooit kunnen uitstaan. Presley heeft weinig persoonlijkheid. Hij moet altijd iemand achter zijn reet hebben die hem precies vertelt wat hij moet doen en hoe hij het moet doen.”

Ronny De Schepper

Referentie
Chris Hutchins & Peter Thompson, Elvis meets The Beatles, Smith Gryphon Ltd., 1994.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.