Vandaag is het dertig jaar geleden dat de Amerikaanse blueszanger en -gitarist Stevie Ray Vaughan is omgekomen in een helikopterongeluk. Hij had die avond opgetreden op het “Alpine Valley Festival”, samen met sterren als Robert Cray, Buddy Guy en Eric Clapton. Stevie Ray Vaughan werd 35 jaar oud.

Men kan misschien wel stellen dat met de dood van Stevie Ray Vaughan in 1990 ook de blues is gestorven. Uiteraard wordt er nog blues gespèèld, maar er zit geen vernieuwing meer in, er wordt geen nieuw bloed meer ingepompt. Tenzij je natuurlijk de crossover met andere genres (reggae en psychedelic rock b.v. in het geval van Alvin Youngblood Hart, Donald Kinsey of Michael Hill) meetelt. De agressie van de rapmuziek is in de plaats gekomen van het zelfbeklag, blues is museummuziek geworden.

2 gedachtes over “Stevie Ray Vaughan (1954-1990)

  1. Vernieuwing in de blues zit er niet in. Misschien hoeft dat ook niet. We wachten ook niet op een vernieuwing van de barokmuziek. Maar er zal altijd blues gespeeld worden. Het is een mood die altijd zal blijven bestaan. Wat Stevie Ray betreft : inderdaad een groot verlies. Je mag hem niet vergelijken met Clapton die een breder muzikaal palet bestreek, maar louter gitaar-technisch gezien was Stevie de meerdere, wellicht voorafgegaan door Jimi ??

    Geliked door 1 persoon

    1. Om eerlijk te zijn, de namen die in datzelfde tekstje worden genoemd, kén ik niet eens. Het zal dus wel een citaat zijn. Maar aangezien ik alweer heb nagelaten mijn bronnen te vermelden, moet ikzelf maar op de blaren zitten.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.