Het is vandaag ook al veertig jaar geleden dat Tex Avery is overleden…

Frederick Bean Avery werd geboren in Taylor, Texas (vandaar zijn bijnaam) en was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in animatie. Hij begon met het tekenen van strips toen hij nog op de middelbare school zat. Begin jaren dertig trok hij naar Hollywood, waar hij werd aangenomen door Walter Lantz, voor wie hij tekenfilms inkleurde. Al snel werd hij verantwoordelijk voor complete storyboards.
In 1935 verliet Avery Lantz en begon een carrière bij Warner Bros. Hier ontwikkelde hij de personages Porky Pig, Daffy Duck en Bugs Bunny. Al trad Bugs Bunny voor het eerst op in “Porky’s hare hunt” in 1938, is het toch vooral de onnavolgbare Tex Avery die in 1940 in “A wild hare” het konijn de allures gaf die het deden uitgroeien tot naar verluidt de populairste cartoonfiguur aller tijden. Daarbij moeten we ook de rol van stemmetjesmaker Mel Blanc aanstippen. Bugs’ catchphrase “What’s up doc?” zat niet voor niets reeds in “A wild hare”. Blanc overwon zelfs zijn tegenzin van wortelen om het kauwgeluid van Bugs zo realistisch mogelijk weer te geven (later werden – gelukkig voor hem – vroegere opnames herbruikt).
De slapstick in de tekenfilms van Tex Avery zorgde ervoor dat zijn tekenfilms ook erg populair werden bij volwassenen. Na een ruzie met grote baas Leon Schlesinger (1884-1949) verliet hij echter Warner Bros in 1941.
Avery werkte van 1942 tot 1954 dan bij MGM, waar hij zijn meest karakteristieke en beste werk maakte. Zijn tekenfilms stonden bekend om hun agressieve, snelle, absurde en gewelddadige gags. Men noemde dit dan ook de Tex Avery School of Violence. Avery hield er ook van grappen te maken die de vierde muur doorbraken: personages die zich plots tot de toeschouwer richten en er zich bewust van zijn dat ze in een tekenfilm meespelen. Zijn beroemdste en populairste personage was de onverstoorbare hond Droopy.
In 1954 verliet Avery MGM weer, maakte opnieuw vier films met Walter Lantz, maar ging daarna in de reclame-industrie werken. Avery overleed in 1980, haast vergeten door de filmwereld. Zijn tekenfilms blijven echter tot op de dag van vandaag uiterst invloedrijk. Veel typische tekenfilmsituaties en gags werden allemaal door Avery bedacht en worden nog steeds veelvuldig geïmiteerd en zelfs geplagieerd. Zo heeft hij duidelijk model gestaan voor de Itchy & Scratchy-filmpjes in The Simpsons. (Wikipedia)

Een gedachte over “Tex Avery (1908-1980)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.