Na een paar Antwerpse edities vond het Nederlands–Vlaams Theaterfestival van 25 augustus tot en met 8 september 1995 voor het eerst te Gent plaats. Vanaf dit jaar werd, wat het Vlaamse luik betreft, immers een beurtrol gehanteerd tussen Gent, Brussel en Antwerpen. Andere nieuwigheid was, de steun van stad en provincie, wat in Antwerpen niet het geval was.

Over de eigenlijke wedstrijd en het aanbod van dit festival leest u meer op onze nationale cultuurpagina. In de rand van dit theatertreffen vinden echter nog tal van interessante manifestaties plaats. Zo wordt in het kunstencentrum Vooruit een heuse televisiestudio geïnstalleerd, waarmee de wisselwerking tussen toneel, televisie en film wordt belicht.
In dat verband organiseert Studio Skoop een filmfestival, waarbij de aandacht uiteraard vooral gaat naar « verfilmd toneel ». In Vooruit wordt op 3 en 4 september, om 14 u., het VPRO–programma « Zomergasten » nagebootst met als centrale figuren Luk Perceval en Eric De Volder. Deze laatste wordt verder in de kijker geplaatst met twee retrospectieven in de Minardschouwburg. Enerzijds krijgen we een overzicht van zijn plastisch werk, anderzijds worden vier stukken van zijn theatergroep Ceremonia telkens tweemaal opgevoerd. Voor een precies overzicht verwijzen we naar het festivalmagazine dat kosteloos te verkrijgen is.
Een derde Gentenaar die speciale aandacht krijgt, is Arne Sierens die op 8 september, om 14 u., in Vooruit geïnterviewd wordt. Twee dagen eerder, eveneens om 14 u., wordt het cultuurbeleid verder uitgespit door journalist Frans Verleyen, die minister Luc Van den Bossche zal confronteren met vertegenwoordigers van diverse toneelscholen nu zij ook in de grote HOBU–structuur zijn opgegaan. Even interessant wordt allicht de confrontatie, op 30 augustus, om 15.30 u., van de cultuurschepenen van de drie grote steden. Ook de respectievelijke repertoiregezelschappen worden aan de tand gevoeld en dat op donderdag 7 september, om 14 u., in Vooruit, waar op 5 september ook gedebatteerd wordt over « De vrouw en de podiumkunsten ».
Tenslotte is er nog het Jonge Jannen–festival in het Nieuwpoorttheater en het off–off–festival met pas afgestudeerde studenten. Vermelden we ook nog de slotfuif, met Tom Lanoye als dj. Voor meer inlichtingen en reservaties: tel. 09/234.06.28.

Referentie
Ronny DE SCHEPPER, Theaterfestival werpt blik op verwante media, Het Laatste Nieuws 25 augustus 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.