De eerste helft van de zomervakantie (1980!) zit er alweer op. Onnodig er nogmaals aan te herinneren dat hij voor het grootste deel in het water gevallen. Daarom is het niet slecht dat er organisaties zijn die in augustus nog iets interessants plannen. Humjos (Humanistische Jongeren Service) is er zo één. Zij pakken met een origineel initiatief uit : een boottocht naar Friesland, met als startplaats Amsterdam.

Al heeft Amsterdam veel van zijn charme uit de jaren zestig verloren, toch is het voor vele jongeren nog « het magisch centrum ». De Humjos-vakantie begint dus eigenlijk reeds bij het vertrekpunt. Hier moet je wel « op eigen kracht » zien naartoe te geraken. Om het exacte rendez-vous te weten te komen, bel je even naar het nummer 02/215.16.94 (hoe geheimzinnig !). De datum kunnen we je wel verklappen : zondag 24 augustus.
Wie met de trein naar Amsterdam komt kan zijn of haar fiets tegen een schappelijke prijs meenemen in de bagagewagen. Als we als voorbeeld Antwerpen nemen dan kost een treinreis 600 fr. en om een fiets mee te nemen moet je nog eens 130 fr. neertellen. Bereid je in Friesland wel voor op fikse winden: in waaiers rijden zal daarvoor een oplossing zijn, zoals de bijgevoegde foto van WSV Emmen illustreert (**).
Voor Rob de Nijs mag de zondag dan al een dag zijn om lekker lang te vrijen, die van Humjos opteren voor een bezoek aan de Amsterdamse musea. En er zijn er plenty : het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum, het toneelmuseum, het Stedelijk Museum enz.
Maar er zijn ook nog de levendige winkelstraten, het beroemde Vondelpark en hef door menigeen bezongen Leidse Plein (geef mij dan maar de Sahara !). En na het avondmaal, zo schrijft men hier, gaat rnen een bezoek brengen aan de verlichte grachten. Ja, rnen moet van alle walletjes eten natuurlijk…
En ’s nachts maken we kennis met de boot. Een tjalk. Dat moet wel als je Friesland wil gaan verkennen. Twintig meter lang is-ie en er zijn douches, cabines, een keuken en living, ja zelfs een WC ! En aan het roer een ervaren schepper, excuseer schipper.
Na het ontbijt varen we op maandag af richting Friesland, via de Amsterdamse grachten. Vanaf nu hebben we gedurende zeven dagen de gelegenheid om ons onder te dompelen in de natuur en de cultuur van het merkwaardige Friesland met zijn eigen taal en gewoonten. Een stukje buitenland in Nederland zelf.
Elke dag wordt er enkele uren gevaren en blijft er nog geruime tijd over voor bezoeken aan pittoreske dorpjes, stille brokken natuur, zonnen, zwemmen, fietsen, barbecue, noem maar op : het programma wordt bepaald samen met de deelnemers (binnen de mogelijkheden van tijd en afstand natuurlijk). Een paar van de vele mogelijkheden : de merkwaardige terpen, de typische boerderijen, de pottenbakkers en aardewerkfabrieken, de nog bijna ongeschonden natuur.
Op zondag 31 augustus leggen we weer aan in Amsterdam. Wie echt terugmoet, kan ons hier verlaten (weer op eigen kracht), de anderen vliegen er nogmaals in voor een dagje, daarna (maandag 1 september dus) is het ook voor hen afgelopen. Dan rest er enkel nog een mooie herinnering.

Ronny De Schepper

(*) De titel is misleidend. Alhoewel ik jaren later wel degelijk eens in Friesland ben geweest, ben ik dat jaar niét mee geweest naar die contreien. Het was de titel van mijn stukje in De Rode Vaan.

(**) Latere toevoeging uiteraard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.