Luis Leon Sanchez (foto PB84 via Wikipedia) is op zijn 36e voor het eerst Spaans kampioen op de weg geworden. Sanchez haalde het in Baeza (Andalusië) na 184 kilometer koers voor ploegmakker Gorka Izagirre. Vicente Garcia De Mateos (Aviludo-Louletano) werd derde.

Luis León Sánchez Gil (Mula24 november 1983) komt uit een echt sportgezin dat bestaat uit vier broers, waarvan er drie profwielrenner werden en één als profvoetballer actief is. Alle broers hebben “León” als eerste of tweede naam, verwijzend naar hun grootvader: León, Luis León, Pedro León (de profvoetballer van de vier) en Antonio León. Het wielrennen vindt zijn oorsprong bij vader Pedro León Sánchez. Toen hij nog diende bij de Guardia Civil, werd hij gestationeerd in Bilbao, waar hij het slachtoffer werd van een autobom van de ETA. Geraakt aan beide benen kreeg Pedro León senior een racefiets om te revalideren, iets wat aansloeg. Het was uiteindelijk León, de oudste van de vier broers, die als eerste aan de slag ging als profwielrenner. Hij kwam echter in 2005 om het leven bij een ongeluk met een quad. “León, veertien maanden ouder dan ik, was mijn broer en mijn beste vriend. We waren altijd samen en trainden altijd samen. Ik sprak met mijn jongere broer Pedro León af om ieder succes van ons op te dragen aan onze overleden broer,” aldus Luis León. Zo kwam hij met de vingers naar de hemel gericht over de streep bij zijn overwinningen in de Ronde van Frankrijk.

Luis León Sánchez startte zijn wielercarrière in 2004 bij Liberty Seguros. Hij reed daar tot en met 2006. Tijdens die jaren won hij verscheidene koersen. Daarvan is zijn belangrijkste overwinning ongetwijfeld de Tour Down Under die hij won in 2005. Hij pakte toen ook een etappezege mee. In 2006 won hij het jongerenklassement in Parijs-Nice.

In 2007 stapte Sánchez over naar Caisse d’Epargne. In zijn eerste jaar won hij het officieuze eindklassement van de Challenge Mallorca en de zesde etappe in Parijs-Nice. De etappezege in de koers naar de zon deed hij het jaar erna over en hij werd Spaans kampioen tijdrijden. Ook won hij dat jaar de zevende etappe in de Ronde van Frankrijk. Hij deed dat door in die heuvelachtige etappe op vier kilometer van de finish uit het peloton weg te springen.

2009 was voor Sánchez een goed jaar. Hij won het eindklassement in de Ronde van de Middellandse Zee en het eindklassement in Parijs-Nice, mede door een zware hongerklop van leider Alberto Contador. De twee jaren daarvoor was hij ook al in de top vijf van deze wedstrijd geëindigd. Naast deze zeges won hij ook de achtste etappe in de Ronde van Frankrijk. Hij won de sprint van een kopgroep.

Het seizoen 2010 begon hij met een etappezege in de Tour Down Under en een in de Ronde van de Algarve. Beide rondes sloot hij als tweede af. In april won Sánchez één etappe en het eindklassement van de Ronde van de Sarthe. In de Tour werd hij tweede in de rit over de Madeleine, net achter Sandy Casar en voor Damiano Cunego. Één week na de Tour wist Sánchez de Clásica San Sebastián te winnen, voor Aleksandr Vinokoerov en landgenoot Carlos Sastre.

Begin september 2010 maakte de Rabobankploeg bekend Sánchez voor de komende twee seizoenen te hebben vastgelegd. Op 10 juli 2011 won de Spaanse renner de negende etappe van de Ronde van Frankrijk. Sánchez kwam hiermee tweede te staan in het algemeen klassement. Vlak voor de Ronde van Frankrijk van 2012 werd bekend dat Sánchez zijn contract bij Rabobank met twee jaar had verlengd. Tijdens deze ronde won Sánchez de veertiende etappe. Later dat jaar won de Spanjaard na een knappe solo voor de tweede keer Clásica San Sebastián. Na deze overwinning, zijn zevende van het seizoen, verlengde Sánchez voor de tweede maal in amper twee maanden zijn contract bij Rabobank, ditmaal tot 2015.

Op 2 februari 2013 zette Blanco, de opvolger van Rabobank, echter Sánchez op non-actief omdat hij in verband werd gebracht met dopingdokter Eufemiano Fuentes. Op 23 mei maakte Sánchez zijn rentree: hij stond toen aan de start van de Ronde van België, zijn eerste koers van het seizoen. Sánchez won de laatste etappe van deze ronde. In september nam hij met Belkin-Pro Cycling Team deel aan de Ronde van Spanje, maar moest in de veertiende etappe na een val opgeven. In 2014 zette hij een stapje terug na de vernederende behandeling bij Belkin en ging hij aan de slag bij Caja Rural. Daarmee won hij het bergklassement van de Ronde van Spanje in 2014, zodat hij voor 2015 opnieuw terecht kon bij een World Tour ploeg, met name Astana. Dat jaar won hij al meteen goud op de eerste Europese Spelen in Bakoe, maar toch stelde hij zich bij Astana vooral in dienst van de ploeg. De daarop volgende jaren waren daarom iets minder, maar hij won toch tweemaal (2018 en 2019) de Ronde van Murcia. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.