De Nederlandse gitarist Hans Hollestelle (foto Franka Janssen via Wikiportret) viert vandaag zijn 75ste verjaardag!

Theodorus Johannes Hollestelle werd geboren in Den Helder als zoon van de klassieke zanger, basbariton David Hollestelle. Toen Hans drie jaar was verhuisde hij met het gezin naar Hilversum, zodat zijn vader dichter bij de radiostations zou zitten. Op zesjarige leeftijd kreeg hij pianoles en op 13-jarige leeftijd begon hij met gitaar omdat hij Bird dog en Wake up little Suzy hoorde van The Everly Brothers en later Shazam van Duane Eddy en ook The Shadows met Apache. Hij experimenteerde met zelfgebouwde elektrische gitaren in die tijd.

Hij kreeg klassiek gitaarles van Ries de Hilster en zat op het conservatorium “Het Muzieklyceum” te Hilversum en haalde zijn staatsexamendiploma’s in 1966 en in 1968 te ‘s-Gravenhage. In de tussentijd leerde hij zichzelf akkoorden en speelde rock’n’roll in een schoolbandje, Peter and his Dynamites, daarna The Flying Arrows en vervolgens de Torero’s. Ze traden veel op in de jaren 1961 tot 1967 en in 1964 speelden ze in het voorprogramma van The Beatles in Blokker, de enige keer dat de Beatles in Nederland optraden. Daarna vielen de Torero’s uiteen omdat de broers Hans en Jan Hollestelle veelgevraagde studio-muzikanten werden.

In 1970 speelden Hans en Jan allebei in de musical Hair. Daarna speelde Hans in Ekseption. Nadat Ekseption uit elkaar was gevallen kwam hij met broer Jan in de groep Spin. Na twee albums viel deze groep door muzikale meningsverschillen uiteen. In 1977 zat hij in de Rainbow Train van Hans Vermeulen. Hij maakte in die tijd het album Beaugarde samen met Ilja Gort en in 1980 zat hij in Robinson Cruiser met Robin Lent (zanger), broer Jan op de bas en Tommy Bachman op drums.

In 1974 was hij begonnen met arrangeren. Zijn eerste arrangement was Miss Wonderful van Wally Tax en daarna deed hij nog twee albums voor hem. Vanaf toen werd hij een veelgevraagd arrangeur-gitarist en werkte aan succesalbums van Mouth & MacNealAnita MeyerLee TowersKoot en BieTheo en TheaBolland en BollandPeter Koelewijn, Grant and Forsyth, The CatsB.Z.N., Tol en Tol, Jan KeizerGolden Earring (strijkers en blazers), Bert HeerinkBoudewijn de GrootJan Smit en vooral Stars on 45, waarop Hans alle gitaren speelt (behalve bij de Stevie Wonder-medley) en hij de bekende handclaps deed.

In 1981 kwam hij terug bij Hans Vermeulen en de Sandy Coast en trad veel op. In 1983 toerde Hollestelle met Boudewijn de Groot door de theaters in vooral België en speelde hij mee op het album Maalstroom waarbij hij het nummer ‘Een wonderkind van 50‘ arrangeerde. Hij speelde ook de gitaarsolo op Avond.

Sinds de platenbusiness veranderde naar kleinschaligheid, nam hij hoofdzakelijk thuis op in zijn eigen studio. Sinds 2001 heeft hij een hobbyband Flight 505 en samen met zanger-componist Peter Vermey de band Arties Curtain Climbers. De laatste jaren maakt hij ook deel uit van the Rockets, de band van Peter Koelewijn. Hollestelle trouwde met violiste Judy Schomper. Ze hebben twee kinderen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.