Om aan de groeiende populariteit van de voetbalsport tegemoet te komen, wordt in Brussel vandaag negentig jaar geleden het HEIZELSTADION geopend (foto Joni-Fuego via Wikipedia), dat toen nog de naam JUBELSTADION meekreeg. Het stadion biedt plaats aan 65.000 toeschouwers (met 50.093 zitplaatsen is het het grootste stadion in België). Ondanks het feit dat de Bosuil daarmee niet langer de vaste locatie voor de Derby der Lage Landen is, beslist men in Antwerpen ook dat stadion uit te breiden van 30.000 naar 55.000 toeschouwers.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1946 de naam gewijzigd in Heizelstadion, naar de wijk waar het stadion in ligt. Het Heizeldrama dat op 29 mei 1985 in dit stadion plaatsvond was een van de grootste rampen in de voetbalgeschiedenis. Voor de finale van de Europacup 1 van het seizoen 1984/85 tussen het Engelse Liverpool en Italiaanse Juventus braken rellen uit, toen Liverpoolsupporters het neutrale vak met fans bestormden dat met supporters van Juventus was gevuld. Daarbij kwamen 39 mensen (van wie 32 Italianen) om het leven en raakten er ongeveer 400 gewond.

Na een eerste fase, die begon in september 1994, wordt het stadion op 23 augustus 1995 (precies 65 jaar na de opening van het Jubelstadion) plechtig heropend en heet voortaan “Koning Boudewijnstadion”. Tijdens de renovatiewerken worden onder andere de tribunes vernieuwd.

In 1996 wordt tijdens de Memorial Van Damme een nieuwe, razendsnelle atletiekpiste met 9 banen plechtig in gebruik genomen.

De tweede fase van de renovatiewerkzaamheden begon op 27 januari 1997. Het stadion zoals we het vandaag kennen, werd voltooid en plechtig geopend op 28 augustus 1998, ter gelegenheid van de Memorial Van Damme. Tegen die achtergrond ziet op 1 september 1998 de vzw Prosport Brussel het daglicht. Deze paracommunale vzw ondersteunt de Sportdienst bij het beheer van de Koning Boudewijnstadion. De vereniging wordt medebeheerder van dit grote complex en staat onder andere in voor de coördinatie van alle niet-sportieve evenementen die in het Stadion doorgaan. Sinds 1999 is er een permanente en interactieve tentoonstelling omtrent de geschiedenis van het Koning Boudewijnstadion. Optredens zoals van Céline Dion, U2, Coldplay, Johnny Hallyday, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Robbie Williams, Genesis, Madonna, One Direction, Beyoncé en Metallica bevestigen de multifunctionaliteit van het stadion.

Wanneer België en Nederland samen de organisatie van Euro 2000 (Europees Kampioenschap voetbal) in de wacht slepen, moest het stadion verder gerenoveerd worden. Er moest een verdieping met tribunes bij komen en de oude Tribune 2 moest herbouwd worden.

In 2015 werden plannen bekendgemaakt om het Koning Boudewijnstadion te vervangen door een nieuw te bouwen groter voetbalstadion, het Eurostadion. Dat had er enkele honderden meters verder moeten komen, op op Parking C van de Heizel. Deze plek is eigendom van de stad Brussel doch gelegen op het grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen. In 2019 werd echter aangekondigd dat de plannen voor het nieuwe stadion werden opgeborgen en dat het Koning Boudewijnstadion nogmaals zou worden gerenoveerd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.