Vandaag is het precies 1555 jaar geleden dat er voor het eerst melding wordt gemaakt van het monster van Loch Ness.

“Vandaag in 565 wordt het Monster van Loch Ness voor het eerst gezien. De Ierse monnik Columba voorkomt die dag dat het monster één van zijn volgelingen opeet.
Het verhaal van Sint Columba is de eerste vermelding van een monster dat in het Schotse meer Loch Ness zou wonen. Het werd opgetekend door de monnik Admanan, ruim honderd jaar na de dood van Columba.
De Ierse Columba, toen nog een gewone monnik, is in Schotland om de heidense Scotten en Picten te bekeren. Vooral de Picten verzetten zich fel tegen het Christendom, maar Columba wil daar verandering in brengen. Maar voordat hij enig respect afdwingt, moet hij eerst tegen een monster vechten.
Als Columba op weg is naar het Pictenrijk bij het Schotse Inverness komt hij langs het meer Loch Ness. Daar wordt net een visser uit het water gehaald die is aangevallen door een monster. Het bootje van de man drijft aan de andere kant van het meer doelloos rond. Columba gelooft niks van het monster-verhaal en beveelt één van zijn eigen volgelingen het bootje te gaan halen. De arme man is nog niets eens op de helft van het meer als er een verschrikkelijk monster opduikt. Iedereen denkt dat zijn laatste uur geslagen heeft als ook Columba in het water stapt. Hij schreeuwt het monster toe en slaat een kruis. Het wezen schrikt en verdwijnt onder water.
Het verhaal van Columba, die later vanwege zijn heldendaden heilig werd verklaard, is de eerste bron van het watermonster dat in Loch Ness leeft. Maar het is zeker niet het laatste verhaal. Het monster werd in de 20ste eeuw vaak ‘gezien’ en kreeg zelfs een koosnaampje: Nessie. De beroemdste foto van het watermonster werd in 1934 geschoten, door R.K. Wilson. Op de foto zie je Nessie, die haar lange, bijna dinosaurus-achtige nek boven het water van Loch Ness uitsteekt. In 1996 vonden onderzoekers de rest van de foto, waarop te zien is hoe Wilson een stukje hout (de ‘kop’ van het monster) in het water laat glijden. Wilson heeft de foto gewoon slim afgeknipt voor hij ermee naar de pers ging.
Al jaren is er een discussie gaande of Nessie echt is of niet. De mensen die rond Loch Ness wonen houden wijselijk hun mond dicht. Nessie is namelijk één van de grootste toeristische trekpleisters van Schotland en zorgt voor drommen toeristen die zich jaarlijks rond het meer verzamelen. Nieuwsgierig naar Nessie? Er is een live webcamverbinding waarop je het meer dag en nacht kan zien.”
Ik heb deze tekst overgenomen van Linda Leestemaker op Quest.nl, omdat er op Wikipedia iets eigenaardigs aan de hand is met dit onderwerp. Terwijl in de Engelse versie er heel uitgebreid wordt op ingegaan, wordt er in de Nederlandse versie met geen woord over gerept!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.