Het is vandaag ook vijftien jaar geleden dat de Amerikaanse uitvinder Robert Moog is overleden. Hij is de vader van de Moog Synthesizer…

Moog begon in 1949 met het bouwen van theremins. De drang om deze theremins te modificeren leidde tot de productie van modulaire synthesizers. In eerste instantie vervaardigde hij deze alleen op bestelling. Vanaf 1964 begonnen zijn subtractieve synthesizers een commercieel succes te worden. In 1970 vervaardigde hij zijn eerste integrale synthesizer, waarbij het toetsenbord en de elektronica bij elkaar in één kast geplaatst waren: de Minimoog.
Moog was docent aan de Universiteit van Noord-Carolina tot hij tegen het einde van zijn leven een hersentumor kreeg. Hij stierf op 71-jarige leeftijd in zijn eigen huis in North Carolina.
De naam Moog wordt trouwens vaak verkeerd uitgesproken: de Engelse uitspraak rijmt op Vogue (inclusief zachte g), en dus wordt zijn achternaam niet uitgesproken als Moeg, weet Wikipedia nog te melden en ik denk zelfs dat die “vaak” mag worden veranderd in “altijd”…

Een gedachte over “Robert Moog (1934-2005)

 1. Herinner mij Wendy Carlos-interview in Playboy: eerste beroemdheid (was al beroemd door Clockwork Orange) die een sex-change onderging, en moog-pionier natuurlijk. Maar de uitspraak is inderdaad veel belangrijker dan Walter/Wendy Carlos. Switched on Bach was kitsj anyway.

  http://www.openculture.com/2019/09/bob-moog-demonstrates-his-revolutionary-moog-model-d-synthesizer.html

  Dankzij het tweede filmpje snap ik nu pas, na 47 jaar, wat Brian Eno deed bij Roxy music: hij zat op het podium, draaide aan en drukte op knoppen, maar had geen klavier. Kon zelfs geen kortjakje spelen.

  De gitaar-input, en soms meer, bewerkte hij live on stage met analoge oscillatoren. Geniale ket, geen wonder dat Ferry jaloers was.

  Jeugd en wetenschap: leve de oscillatoren!

  Heb het eerste Emerson,Lake and Palmer-optreden in België gezien, in Théâtre 140 in Schaarbeek ( nog voor hun eerste LP op het continent te koop was).

  M.i. was Emerson de eerste die live ,op tournee, op een minimoog speelde, maar die had ook geen klavier, eerder een soort schuiflat waarmee hij voornamelijk glissando’s speelde, ook met zijn kont. Deze zin is grammaticaal niet correct.

  Moog is aan een hersentumor gestorven. Doktoren zeggen me dat 15 jaar geleden een hersentumor een doodvonnis betekende.Q.E.D.

  M.a.w. ik heb chance gehad en kan nog tijden mensen vervelen met mijn verhalen uit de oude doos.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.