Het zal morgen al 25 jaar geleden zijn dat de Duitse autoriteit op het gebied van dopingonderzoek, Manfred Donike, is overleden.

Alhoewel Donike in zijn jeugd een verdienstelijk renner is geweest (vooral op de piste, ook al heeft hij daarnaast b.v. twee maal deelgenomen aan de Ronde van Frankrijk, zie foto, die hij echter nooit heeft uitgereden), is hij toch vooral bekend geworden als specialist in dopingonderzoek. Na zijn wielerloopbaan studeerde Donike immers chemie in Keulen en promoveerde in 1965. In 1972 had Donike al een complete analytische methode ontwikkeld voor opsporing van doping, die werd toegepast tijdens de Olympische Spelen.
Donike en zijn medewerker Johann Zimmermann ontdekten in het begin van de jaren 1980 dat synthetisch testosteron in het menselijk lichaam zich langzamerhand als lichaamseigen testosteron tot epitestosteron kon omvormen. Daarmee werd de basis gelegd voor de T/E-verhoudingen die sinds 1982 werden gehanteerd voor dopingtests op het gebruik van testosteron bij internationale wedstrijden. In 1988 werd middels zijn methode de toenmalige wereldrecordhouder en Olympisch kampioen op de 100m sprint, de atleet Ben Johnson, betrapt op het gebruik van het verboden middel stanozolol.
Op 21 augustus 1995 overleed Manfred Donike sr. aan boord van een vliegtuig toen hij via Johannesburg onderweg was naar Harare in Zimbabwe, waar hij een laboratorium zou inrichten voor het verrichten van dopingcontroles tijdens de aldaar te houden All African Games.
Manfred Donike twee zonen, Manfred jr. en Alexander, die eveneens amateurwielrenner werden. Manfred jr. stierf reeds in 2003 op amper 42-jarige leeftijd, zodat men zich uiteraard vragen kan stellen bij de doodsoorzaak, maar die heb ik helaas niet teruggevonden.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Manfred Donike sr. (1933-1995)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.