Temse en de Schelde horen bij elkaar als de wiek bij de vlam. De stroom bepaalde én bepaalt wezenlijk het gezicht van de gemeente. Zo vormt de Schelde o.m. de hefboom tot Temse als toeristisch centrum. De Schelde en haar natuurrijke omgeving hebben daarbij vaak een dankbaar decor gevormd voor feestelijkheden. Vele grote en kleine feesten hebben er plaatsgevonden, sommige hebben geschiedenis geschreven. Ze volgen hier in vogelvlucht.

Een eerste absoluut hoogtepunt was de internationale vliegweek in september 1912. Zij werd door de Aero-Club van België georganiseerd om uit te testen in welke mate vliegtuigen konden dalen en opstijgen op stromen en meren, met de bedoeling ze in te zetten in Belgisch Congo, waar verkeerswegen onbestaande waren. De Schelde – met Temse als middelpunt – werd het uitverkoren oefenterrein, tegelijk strijdtoneel, want het betrof een wedstrijd: 15 piloten uit Frankrijk, België en Duitsland namen eraan deel. De indrukwekkende organisatie ging gepaard met grootse feestelijkheden. De belangstelling was massaal en internationaal. Deze vliegweek blijft een mijlpaal in ’s lands luchtvaartgeschiedenis en tegelijk een absoluut hoogtepunt in de annalen van Temse. De 100ste verjaardag van het evenement werd in 2012 op grootse wijze gevierd.
Uitzonderlijk waren ook de Scheldefeeërieën: tweedaagse feestelijkheden, met de Schelde als decor voor een spel van water, licht, klank en vuur, een organisatie van de VVV en het gemeentebestuur, met VVV-secretaris Martin De Ryck als praktische organisator, bezieler en auteur. Zij vonden plaats van 1956 tot 1960 (telkens in augustus) en kenden een enorme weerklank over het hele land en tot voorbij de Nederlandse grens. Toen de vijfde editie geen doorgang kon vinden ingevolge het slechte weer, werd een punt gezet achter de organisatie.
Sinds 1983 besteedt het gemeentebestuur in toenemende mate aandacht aan zijn toerismebeleid. Binnen die evolutie is opnieuw gestart met feestelijkheden. Door de geleidelijke op- en uitbouw van het toerismebeleid in het algemeen en van evenementen in het bijzonder is een kader geschapen dat steeds meer en grotere organisaties mogelijk heeft gemaakt. De Kaaifeesten vormden een eerste hoogtepunt. Zij werden georganiseerd van 1987 tot 2006. Tot de absolute hoogtepunten behoren de optredens van internationale popvedetten uit de jaren ’60: The Searchers, Dave Berry en Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich.
In 2000 kwam een nog groter evenement tot stand: Temse in de Wolken. Voor het magische jaar 2000 sloegen de ondernemerswereld en het gemeentebestuur de handen in elkaar, met de bedoeling een grootse tweedaagse happening op touw te zetten, met muzikale optredens, vuurwerk, ballonvaarten, boottochten, randanimatie en – natuurlijk – eten en drinken naar ieders keus en beurs. Temse in de Wolken was geboren. De organisatie – op 26-27 augustus 2000 – kende een overweldigend succes. De bestendiging van het initiatief was meteen een must.
Temse in de Wolken is een uitzonderlijk evenement. Dankzij de evenwichtige en intense samenwerking tussen de ondernemerswereld en het gemeentebestuur beschikt Temse over een extra troef, die geldt als een visitekaartje en een referentie. Het illustreert en bevestigt tegelijk dat de gemeente – dankzij de volgehouden inspanningen van de laatste 20 jaar – opnieuw een bevoorrechte plaats heeft ingenomen als typische Scheldegemeente gericht op ééndagstoerisme.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.