De Deense wielrenner Jakob Fuglsang (foto Erik Westerlinck) heeft met de Ronde van Lombardije een tweede monument aan zijn erelijst toegevoegd. De Deen van Astana was de beste man in de wedstrijd en kwam solo aan in Como. George Bennett werd tweede, Aleksandr Vlasov, ploegmaat van Fuglsang, derde. Daarna volgden drie renners van Tref-Segafredo. Topfavoriet Remco Evenepoel, die ook deel uitmaakte van deze leidersgroep, kwam zwaar ten val in een afdaling en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Jakob Diemer Fuglsang (Genève22 maart 1985) is een Deens wegwielrenner en voormalig mountainbiker die sinds 2013 voor Astana Pro Team uitkomt. Hij behaalde al bij de jeugdcategorieën talloze ereplaatsen in Deense en Europese kampioenschappen mountainbike. Hij verwierf naambekendheid bij het publiek door zijn eindzege in de Ronde van Denemarken in 2008, wat hem meteen een contractaanbieding van het Deense Team Saxo Bank opleverde.

In 2009 zette hij een stap hogerop in zijn nog steeds prille carrière. Na een behoorlijke Ronde van het Baskenland, waarin hij bij de beste twintig eindigde, liet hij erg mooie dingen zien in de Ronde van Catalonië. Een zesde plaats in het eindklassement was het logische gevolg.

In de Dauphiné Libéré deed hij het opnieuw voortreffelijk. Hij behaalde twee keer een vijfde plaats, waaronder in de rit met aankomst op de Mont Ventoux. Hij sloot de Dauphiné af op een zesde plaats, ondanks het sterke deelnemersveld met onder andere renners als Alejandro ValverdeCadel EvansAlberto Contador en Robert Gesink. Zijn goed vormpeil trok hij door tot de Ronde van Slovenië, waarin hij mede dankzij winst in de eerste etappe de eindwinst in de wacht wist te slepen. Hij sloot een sterkte juni-maand af met een derde plaats op het Deens kampioenschap tijdrijden.

In de aanloop naar de eerste grote ronde uit zijn carrière, de Vuelta, was hij opnieuw op de afspraak in de Ronde van Denemarken. Na een sterke prestatie in de koninginnenrit, waardoor hij de leiderstrui veroverde, hield hij nog net stand in de afsluitende tijdrit. Daardoor werd hij voor de tweede opeenvolgende keer eindwinnaar in de ronde van zijn eigen land.

Voor de Vuelta waren de verwachtingen alvast hoog gespannen, maar doordat hij in de eerste week tegen een geparkeerde bestelwagen aan reed, waren zijn prestaties iets minder. Toen hij het klassement had opgegeven, besloot hij resoluut voor een ritzege te gaan. In de veertiende etappe zat hij in de goede vlucht, maar moest hij zijn meerdere erkennen in Damiano Cunego. Wel was hij in die rit samen met de Italiaan de enige die de klassementsrenners kon voorblijven.

In 2011 won Fuglsang samen met onder anderen Fabian Cancellara de ploegentijdrit van de Vuelta waarna hij de rode leiderstrui aan mocht trekken.

In 2012 won hij het eindklassement van de Ronde van Luxemburg , werd hij Deens kampioen tijdrijden en schreef na de 4e etappe van de Ronde van Oostenrijk ook het eindklassement op zijn naam.

In 2013 won hij opnieuw de ploegentijdrit bij de opening van de Ronde van Spanje, maar dan werd het een tijdje stil rond hem (of blijft Wikipedia gewoon in gebreke?).

In 2016 behaalde hij zilver in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij verloor de sprint om de gouden medaille van Greg Van Avermaet.

In 2017 won hij zijn eerste (individuele) koers op World Tour niveau in het Critérium du Dauphiné. Hij wint de 6de etappe in een sprint met een kleine groep voor Richie Porte en Chris Froome. Hij weet ook de laatste etappe en het eindklassement te winnen in diezelfde editie. Fuglsang startte vervolgens met hoge verwachtingen in de Tour de France. Hij stapte echter al af in de dertiende etappe naar Foix. Twee dagen daarvoor had Fuglsang bij een val breukjes in het spaakbeen en elleboog opgelopen. Terwijl Fuglsang afstapte, droeg zijn ploegmaat Fabio Aru de gele trui.

In 2018 won hij de 4e etappe van de Ronde van Romandië, gevolgd in 2019 door het bergklassement van de Ronde van Murcia, het eindklassement van de Ruta del Sol, de 5e etappe in de Tirreno-Adriatico, een mooie zege in Luik-Bastenaken-Luik, het eindklassement van de Critérium du Dauphiné en de 16e etappe in de Ronde van Spanje.

In 2020 heeft hij zijn start van het seizoen niet gemist. De Deen was gisteren de beste in de openingsrit van de Ruta del Sol, zijn eerste competitiedag van 2020. Fuglsang was in een lastige finale sterker dan Mikel Landa (Bahrein-McLaren). Voor de Astana-klimmer is deze zege een opsteker na enkele woelige weken, want hij kwam de voorbije weken in een storm terecht na een uitgelekt rapport. Daarin zou de band tussen Fuglsang en zijn Astana-ploeg met de omstreden dopingdokter Michele Ferrari blootgelegd worden, maar Fuglsang werd uiteindelijk witgewassen. 

Twee dagen later heeft hij opnieuw toegeslagen in de Ruta del Sol. Dylan Teuns maakte op de hellende slotkilometer een goede kans op winst, maar ging in de laatste bocht rechtdoor en nam Jack Haig met zich mee. De Deen van Astana pakte over en klopte Pello Bilbao en Brandon McNulty. Dylan Teuns werd uiteindelijk zesde, na zijn dubbele derde plaats van de twee voorgaande dagen een serieuze domper. Fuglsang verstevigde uiteraard z’n leiderspositie en heeft uiteindelijk voor het tweede jaar op rij de Ruta del Sol gewonnen. De Deen moest de zege in de slottijdrit met enkele tienden van een seconde laten aan Dylan Teuns, maar bleef in het klassement Jack Haig en Mikel Landa voor. “Het is echt geweldig om het seizoen te beginnen met een zege in de Ruta del Sol”, zo vertelde Fuglsang in het flashinterview, “hopelijk ligt de rest van het seizoen eveneens in het verlengde van vorig jaar!” Wist hij veel dat kort daarna het wielrennen (net zoals zowat de hele wereld) in lockdown zou gaan wegens het coronavirus! (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.