Op 1 augustus verscheen het boek “De wielersport en de dood” van Wilfried Wilms (247 blz.).

Hoe komen beoefenaars van de wielersport aan hun levenseinde? Van de wielrenners die actief waren op de weg of op de wielerbaan, en die van deze sport hun beroep hadden gemaakt, lieten in de loop van de geschiedenis in totaal 251 eliterenners tijdens hun loopbaan het leven. Dit boek brengt aan elk van hen een eresaluut via een bondige schets van hun carrière en een onderzoek naar de concrete omstandigheden waarin ze de dood vonden.

Al die individuele verhalen worden in een ruimere context geplaatst, zodat de lezer meteen ook een overzicht krijgt van de ongevals- en gezondheidsrisico’s die aan de wielersport verbonden zijn. Ten slotte onderzoekt dit ‘album van wielerdoden’ ook de manier waarop het heengaan van wielrenners wordt herdacht en herinnerd.

Een uitstekend boek voor de liefhebbers dat ik op goodreads vier sterren heb gegeven? Waarom dan geen vijf sterren? Helaas een paar schoonheidsfoutjes. Het consequent spellen van Hemingway als Hemmingway b.v. of het verwarren van Juan Antonio en Javier Bardem. En een dt-fout in het stuk over Hanske Verheijen. Het hoofdstuk “Het neutraliseren van de wedstrijd van de dag nadien” verdient ook een kanttekening. Als eerste voorbeeld wordt hier de rit na het overlijden van Tom Simpson in de Tour de France 1967 aangehaald. Maar dat is niet helemaal correct. Het is inderdaad juist dat Barry Hoban (die later met de weduwe van Simpson zou trouwen) deze rit mocht winnen door een solo vanaf 50 km voor het einde, maar achter Hoban werd er wel degelijk voor de tweede plaats gesprint. Die sprint werd overigens gewonnen door Guido Reybrouck voor Georges Van Den Berghen, Walter Godefroot en Gerben Karstens. Renners die mee streden voor de groene trui, maar niet zo snel waren als deze heren vonden dit (terecht) niet eerlijk. Vandaar dat later (b.v. na de dood van Fabio Casartelli) de hele wedstrijd werd geneutraliseerd en er dus ook geen uitslag werd opgemaakt.

De auteur Wilfried Wilms (°1952) genoot een juridische opleiding en was professioneel werkzaam als lobbyist bij de Europese instellingen in dienst van de Europese Bankfederatie. Hij publiceerde verscheidene juridische wetenschappelijke studies en is daarnaast ook de auteur van de Bibliographie cycliste, un guide des livres sur le cyclisme professionel (L’Harmattan, 2012).

Het boek is verkrijgbaar voor 23 euro in elke boekhandel. Het kan rechtstreeks via het uitgeefplatform SKRIBIS (www.skribis.be) worden besteld via de volgende link: https://www.skribis.be/nl/de-wielersport-en-de-dood.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.