Vandaag is het 55 jaar geleden dat The Beatles optraden in het Shea Stadium in New York. Het podium stond midden het veld, zodat de fans redelijk ver weg zaten. Die maakten zoveel lawaai en de geluidsversterking die The Beatles gebruikten was toen nog zo primitief, dat de “toehoorders” geen noot konden horen.

Gelukkig werd het optreden ook opgenomen en hebben zij (en wij) het sindsdien al vaak op televisie kunnen bekijken. John Lennon vergeet (al dan niet opzettelijk) de helft van zijn teksten en freakt uit op het Farfisa-orgeltje dat ter zijner beschikking stond voor “I’m down”. Dit “concert” zal later vaak aangehaald worden als The Beatles besluiten niet langer meer live op te treden omdat ze hun muziek niet meer optimaal konden brengen. Met zijn 56.000 aanwezigen was het op dat moment wel het drukst bijgewoonde popconcert aller tijden. Nu is dat een “gewoon” cijfer voor bijna eender welk popfestival. De huidige recordhouder is niemand minder dan Rod Stewart met 3,5 miljoen aanwezigen op oudejaarsavond van 1994 in Copacabana. Ter relativering: hij moet dit record delen met Jean-Michel Jarre in Moscou 1997. Jarre bekleedt op de koop toe ook de derde plaats in de list of largest concerts met 2,5 miljoen luisteraars in Parijs 1990.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.