Het is vandaag Onze Lieve Vrouw Hemelvaart en daarom is het de geknipte gelegenheid om een annekedote (*) over Louis Paul Boon te vertellen…

In een interview met Willie Verhegghe vertelt Boon over hoe hij op 15 augustus 1945 met de Roode Vaan ging colporteren (**). Bij de processie van Ons Heer Hemelvaart asjeblief. En hoe hij natuurlijk werd opgepakt door de politie. «Ik moet nog lachen als ik eraan denk,» zegt Louis. «We hebben dikwijls lol gehad, weet ge.» Voor mij zegt dit meer over Louis en zijn relatie tot de Roode Vaan dan vele geleerde studies.
Of zoals het is weergegeven in de eerste aflevering van de verzamelde Boontjes p.53: “Om het eerlijk te zeggen, ik werkte grààg op De Roode Vaan. Het was een links blad en ge weet het, mijn hart ligt op de rechte plaats, dat is links. Maar linkse bladen hebben overal ter wereld steeds dit met elkaar gemeen gehad: dat we te weinig personeel hebben en iedereen er zich kapot moet werken, en dat ze bijna nooit geld hebben en U steeds te weinig kunnen betalen.”

(*) Boons eigen aanpassing voor “een anekdote”.

(**) Louis werkte van juli ’45 tot september ’46 op de redactie van De Roode Vaan. Theoretisch kan het dus ook op 15 augustus 1946 geweest zijn, maar ik neem aan dat er toen al de klad in zat (gezien zijn nakende ontslag wegens “fractievorming”).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.