Vijf jaar geleden kon men op de markt van Temse nog eens wielrennen zoals in de goeie ouwe tijd meemaken: die dag werd immers voor het eerst de Groote Prijs Jules Deschepper verreden. Burgemeester Luc De Ryck schreef hierover de volgende tekst.

Toen ik in 1983 schepen werd van (o.a.) cultuur en toerisme, was de meest gehoorde kritiek: ‘Hier gebeurt nooit iets’. De tijden zijn veranderd. Niet alleen gebeurt hier nu altijd iets, vaak zijn er meerdere activiteiten van betekenis op dezelfde dag. Ook sport speelt mee: De Zaat raast – Festival of sportscars (old-timers), Briqville Classic Run (voorheen: Temse loopt (naar) de marathon), Flanders Cup, wielerrally Jan Bogaert Vrienden, Memorial Rudy Peerens, Scheldejogging… De jongste jaren is er een spektakelrijk gebeuren bijgekomen: de Groote Prijs Jules Deschepper, een ludiek wielerevent, dat teruggrijpt naar grootmoeders tijd en tegelijk plaatsvindt met het erbij passende, hoger vermelde old-timerfestival. Het ontleent zijn naam aan Jules Deschepper, de populaire Temsenaar, die bij ouderen verder leeft als (o.a.) wielrenner, uitbater van De Gulden Cop en handelaar in oude ijzerwaren.
De Groote Prijs richt zich tot koersfietsen uit de tijd van de Flandriens: geen klikpedalen, schakelen op de baar en… ongeschoren benen. Het evenement – met de Markt en de kaai als arena – omvat 2 delen: 12.15 u. start koppeltijdrit (1 km), 14 u. criterium (30’ + 1 ronde).
Tot de opmerkelijkste (indirecte) realisaties van Jules behoort zijn kleindochter Ingrid Deschepper, OCMW-raadslid en voorzitter CD&V Temse. Zij reikt traditioneel de prijzen uit.
De organisatie berust bij comité ‘Den Sierlycken Pedaleur’ – bijnaam waarmee Karel Van Wijnendaele Jules Deschepper omschreef – i.s.m. WTC de Jan Bogaert Vrienden en het Gemeentebestuur. Het comité bestaat uit Danny Van Broeck, Franky De Gendt, Patrick Verdickt, Erik Westerlinck, Alain Adriaenssens, Ann De Wilde en ‘special guest’ Ingrid Deschepper.
Info: Danny Van Broeck, danny.van.broeck@skynet.be, 0473 45 07 80.

Tussen de twee wereldoorlogen in telde Temse twee wielrenners (profs) van betekenis: Jules Deschepper (1906-1988) en Hector Van Rossem (1907-1954). Deze laatste, afkomstig van Velle, ging de geschiedenis in als fietsend enfant terrible.

Jules Deschepper (St.-Anneke Zwijndrecht, 1906 – Temse, 1988), landbouwerszoon, meerdere jaren werkzaam op een fietsenfabriek, ontpopte zich van jongs af aan als een wielerbelofte. Beroepsrenner geworden in 1927, behoorde hij tot de subtop, gekend om zijn snelle eindsprint. In zijn tienjarige profcarrière behaalde hij ‘n 25-tal zeges (o.a. de meer dan 500 km lange Omloop van België in 1931) en eindigde hij meer dan 200x 2de of 3de. Tweemaal zag hij de zege in het Belgisch kampioenschap aan zijn neus voorbijgaan: 1927 pech, 1929 bijgebeend op 100 m van de meet. Hij nam deel aan alle klassiekers, maar niet aan de Ronde van Frankrijk. In 1933 – op het toppunt van zijn kunnen – verhuisde hij naar Temse en werd hij uitbater van het ex-clublokaal van Hector Van Rossem (Schoolstraat, huidig Fietsen Bruno). In 1936 werd hij zaakvoerder van één der bloeiendste horecazaken in de gemeente: De Gulden Cop. Hij verkocht er ook fietsen. De combinatie beroepsrenner – zaakvoerder bleek niet houdbaar, vandaar dat hij nog datzelfde jaar de fiets aan de haak hing. In 1943 gingen in zijn zaak De Scheppersvrienden van start, het wielergezelschap dat Temse vijftig jaar lang (1943-1994), verrijkte, kleurde en animeerde met (vooral prof)wielerwedstrijden. Jules was achtereenvolgens penningmeester, voorzitter en erevoorzitter.
Jules was ook bekend als handelaar in oud ijzer en metalen, bloedgever en propagandaleider van de bloedgevers van het Rode Kruis, boogschutter (vereniging: Sint-Joris) en ondervoorzitter van de Sportraad.

Op de foto herkent men de organisatoren van de 4de Groote Prijs Jules Deschepper met de burgemeester en Jules’ kleindochter Ingrid. Dit jaar vindt er – als ik me niet vergis – geen vijfde editie plaats omwille van de corona-maatregelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.