De Vlaamse cabaretier-zanger-presentator-tekstschrijver Frank Dingenen viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk heb ik vaak aan hem moeten denken en met name “dankzij” het “urine-incident” van Chris Froome. Ik wilde er nog een stukje over maken, maar dat zou dan de komische kant uitgaan en eigenlijk vond ik het incident te ernstig om er grapjes over te maken, maar nu, naar aanleiding van deze verjaardag, kan ik het toch niet laten. Toen Chris Froome zijn verhaal deed, moest ik namelijk onmiddellijk denken aan de rijmpje van Urbanus: “Maurice, potteke pis, potteke kak, almanac”. Vooral dan omdat Frank Dingenen in 1988 dus een singletje had gemaakt over een denkbeeldige wielrenner, Maurice…

De eerste keer dat ik iets van Frank Dingenen heb vernomen, was via een conference op Omroep Brabant. Dat moet in de jaren zeventig geweest zijn en ik had die conference om de een of andere reden opgenomen (op band was dat toen nog). Ik heb die toen zo vaak afgedraaid dat ik ze zelf haast van buiten kon. Ondertussen is dat natuurlijk allemaal vervaagd en het enige wat ik me nog herinner is dat het over publiciteit op voetbalshirts ging, waarbij de commentator de naam van de speler verving door de reclame die hij maakte. En zo herinner ik me nog een zinsnede over de keeper, die blijkbaar werd gesponsord door Tampax en dus bedacht Frank Dingenen de grap “Tampax houdt vandaag de ballen buiten”.

Daarna maakte hij vooral furore in tienerprogramma’s op de toenmalige BRT. Eerst was er “Vinger in de pap“, maar quasi tegelijk startte ook “Toets”. Hieronder vindt u een aantal recensies van uitzendingen uit die tijd.

« Toets » (15-12-1981) had deze keer de relatie tussen leraars en leerlingen als onderwerp. De uitzending viel uiteen in twee delen. Eerst werd Raymond van het Groenewoud ten tonele ge­voerd n.a.v. zijn nummer “Mijn schoolgaande jeugd”. De mengeling van een ernstig gesprek met komi­sche geacteerde stukjes leidde tot uitstekende resultaten. Niet alleen Ray­mond verdient hiervoor alle lof, ook Frank Dingenen die als aangever fun­geerde. Het tweede deel was zwakker, maar daar hadden de makers nauwelijks schuld aan. Hun idee (min of meer weer gebaseerd op het “verbor­gen camera”-principe) van leerlingen te laten beslissen over de aanwerving van een nieuwe leerkracht was niet slecht. De ontgoocheling zat eerder in het feit dat de twee kandidaat-lesgevers zich hopeloos aanstelden en dat de leerlingen vreselijk onvol­wassen reageerden. Zij smeekten als het ware om een paternalistische aan­pak. Het is niet de eerst keer dat der­gelijke geluiden ons vanuit de middel­bare scholen (en zelfs vanuit universi­teiten !) bereiken. Wat sommigen ook mogen beweren, de reactie vindt blijk­baar een gunstige voedingsbodem bij het gros van de tieners der jaren tach­tig.
Alhoewel wij er niet steeds over schrijven, houden wij het jeugdprogramma Toets nog steeds in het (goede) oog. De aflevering van 16-2-82 bestond vooral uit een opeenvolging van absurde sketchen van het duo Dingenen-Persijn, al dan niet gesteund door wat bereidwillige jongeren. Zoals in elk programma waren natuurlijk niet alle onderdelen van hetzelfde niveau, maar het interview met « recordjager Dierickx » (Frank Dingenen), die de Leuvense zebrapaden trachtte over te steken voor het licht weer op rood sprong, verdient alvast te worden weerhouden voor de selectie van grappige hoogstandjes die wij bij eik jaareinde mogen verwachten. Alleen nog dit : hoe is het in ’s hemelsnaam mogelijk dat een programma, dat vooral gewijd was aan het verkeersprobleem, door de speakerin van dienst wordt aangekondigd als handelend over « design »?

Ook het tienerprogramma Toets is een nieuw seizoen ingegaan (7-9-82) en dit in een heel nieuw kleedje. Deze zomer werd er heel wat beeldmateriaal verzameld op pop- en folkfestivals (en als Allez Allez uit Rock Werchter en het voorsmaakje van het Sfinksfestival representatief zijn, dan mogen we zeggen dat hier fraai werk werd afgeleverd) en dat zal de hoofdbrok vormen van het programma. Van vorig seizoen werd alleen het procédé van de verborgen camera behouden. Met daarbij nog reclamespots (voor Elektron, een ander BRT-programma, de Jong Gemeentekrediet Klub en het CJP) en een wedstrijd is RTL niet ver meer af. Geen wonder dat na Leen Persijn nu ook Frank Dingenen afhaakt om de weg vrij te maken voor Hans euh de euh Booy. Een bank achteruit!

Frank Dingenen keerde terug met “Meester hij begint weer”, dat werd geregisseerd door Robbe De Hert. Ikzelf heb één keer contact gehad met hem – enkel schriftelijk dan nog – en dat was met name toen geruchten de ronde deden dat hij voor VTM een serie “Flats” zou schrijven, waarbij er diverse verhaallijnen door elkaar heen zouden lopen, telkens met bepaalde bewoners van dat flatgebouw in de hoofdrol. Ik suggereerde hem dat mijn toneelstuk “Gentse Feesten” één van die verhaallijnen zou kunnen zijn, maar blijkbaar had ik het niet goed geformuleerd, want in de brief die ik als antwoord kreeg (zie hieronder), legden Paul Koeck en Riet Lenaerts uit dat het niet de bedoeling was om één afgewerkt stuk per aflevering te maken. Maar dat was dus ook mijn bedoeling niet: ik had wel degelijk voor ogen dat mijn verhaal in diverse stukjes zou worden gekapt die au fur et à mesure in de serie aan bod zouden kunnen komen. Enige tijd later ontving ik een brief van Frank Dingenen zelf, die het blijkbaar beter had begrepen, maar goed, die serie is er dus nooit gekomen…

Referenties
Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.50 van 1981 en nr.9 van 1982

99 VTM
04-brief-van-frank-dingenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.