Les Jeux Olympiques de 1916 avaient été prévus à Berlin mais ils durent être annulés du fait de ce qui devait être plus tard connu sous le nom de Première Guerre mondiale. Daarom gaf het IOC vrij snel na de wapenstilstand de voorkeur voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1920 aan Antwerpen pour rendre hommage aux souffrances infligées au peuple belge au cours de la guerre. Voorwaarde was wel dat men de organisatie rond kreeg. Voor de financiering van de Spelen deed Antwerpen daarom een beroep op reders en diamantairs om voldoende fondsen bij elkaar te krijgen.

Er deden 2.600 atleten uit 29 landen mee aan de Spelen. Duitsland en Oostenrijk werden niet uitgenodigd. Rusland bleef weg in de naweeën van de Oktoberrevolutie.
La cérémonie d’ouverture a ceci de notable qu’elle fut la première à arborer le drapeau olympique et à demander aux athlètes de prêter serment. Doves were released to symbolise peace.
De Spelen waren niet het gehoopte populaire succes. De hoge toegangsprijzen schrikten het grote publiek af. Een toegangsticket voor de volksplaatsen kostte bijvoorbeeld 3 frank, een zeer hoge prijs voor die tijd. De prijs van een loge op het tennistoernooi was een heel fortuin: 3500 frank. Niet alleen de hoge prijzen, ook het slechte weer hield het volk weg. Het organisatiecomité nam alle schulden op zich, maar weigerde elke extra uitgave, zelfs de publicatie van een gedenkboek. (Wikipedia en Alcide)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.