I Got You Babe is een nummer van het popduo Sonny & Cher. Het nummer, dat ook werd uitgebracht op het album Look at Us, viel op door het gebruik van een hobo, een ongebruikelijk instrument in de popmuziek (*). Het werd wereldwijd een enorm succes. In de Verenigde StatenCanada en het Verenigd Koninkrijk bereikte het nummer de eerste plaats in de hitlijsten. In de Nederlandse Top 40 bleef het op de vierde plek steken, in de Vlaamse Ultratop 50 op de 12de plaats.

De uitvoering van UB40 & Chrissie Hynde was hier in 1985 zelfs een grotere hit dan het origineel en was een nummer 1-hit in AustraliëIerlandNieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en in de Nederlandse Top 40. In Vlaanderen bereikte het nummer “slechts” de vierde plaats in de Ultratop 50, wat toch ook nog altijd beter was dan de originele versie. In 1993 bracht Cher het nummer nog eens uit met de tekenfilmfiguren Beavis and Butt-head. Die versie werd nr. 9 in de Nederlandse Top 40 en nr. 19 in Ultratop 50. In the video, the animated pair refer to her former husband Bono as a dork and a wuss, to which a live-action Cher agrees. Een interessante coverversie is die van Etta James op haar album “Tell mama” (1968).

(*) Wie het instrument bespeelde, blijft een geheim zoals vermeld wordt in het boek van Richard Niles met de terechte titel “The invisible artist”. (Eigenlijk is dit de bewerking van zijn thesis aan de universiteit van Brunei, waarmee hij in 2016 de titel van doctor in de filosofie heeft verworven.) Als goede leerling van Phil Spector zorgde Sonny Bono voor een sobere “wall of sound” met session drummer Hal Blaine and other members of The Wrecking Crew. When Cher was woken up to sing the lyrics, she hated the song and didn’t think it would soon be a hit and immediately went back to bed. “I Got You Babe” became the duo’s biggest single, their signature song, and a defining recording of the early hippie countercultural movement. Een bekende anekdote is dat toen het duo het nummer zou playbacken op de Franse televisie, de regisseur de camera-wisselingen had aangegeven op basis van dat de hoogste stem van de vrouw was en de laagste die van de man. Het bleek echter juist omgekeerd te zijn…

2 gedachtes over “55 jaar geleden: “I got you babe” op nr.1 in de VS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.