“Als bewijs van het ‘collectief socialistisch denken’ liet de grote Gustav Adolf Schur zijn vriend, tegenstrever en ploegmakker, het pluimgewicht Bernhard Eckstein, zijn gang gaan, terwijl hijzelf de sterke Belg Willy Vanden Berghen in zijn greep hield. Dit gebeurde op de memorabele dag van 13 augustus 1960, hoogtepunt voor de Oost-Duitse wielersport, op de Omloop van de Sachsenring (in eigen vaderland) en 200.000 uitgelaten wielerfanaten juichten de triomf toe. Rijk is de winnaar van die koers nooit geworden, amper een wielertrui met hoge symboliek won hij, maar hij schreef sportgeschiedenis. Wereldkampioen 1960, Bernhard Eckstein is een kleine man die ongelooflijk groot werd in zijn sport, en voor de rest van zijn leven mocht hij van zijn hobby een beroep maken: hij werd sportfotograaf.”

Wilfried Journée is op de Wielersite weer heel beeldrijk en ik citeer hem dan ook met liefde, ook al vind ik dat hij kameraad Eckstein toch onrecht aandoet. Ik zou hem eerder op amateurniveau vergelijken met renners als Raymond Poulidor of Joop Zoetemelk, toch geen “pluimgewichten”. Want kijk eens mee op diezelfde Wielersite-pagina: niet minder dan vier keer eindigde Eckstein tweede in het kampioenschap van zijn land. Ik heb het niet nagegaan, maar ik zal er allicht niet ver naast zijn als dit telkens na Gustav Adolf Schur was.
Reken daarbij ook nog twee dichtste ereplaatsen in de Ronde van zijn land (weliswaar achter Klaus Ampler en Axel Peschel, want het was in de jaren zestig en toen had Schur de fiets al aan de haak gehangen). Hij werd als wereldkampioen ook derde in de Vredeskoers van 1961 (achter de Sovjetrussische tandem van Melikov en Kapitonov), zijn beste uitslag in deze prestigieuze rittenkoers.
Veelbetekenend was ook zijn tweede plaats in de Sachsenringrennen van 1959 (zeg maar: een try-out van het wereldkampioenschap) na de Deen Niels Baunsoe en vóór de Nederlander Bas Maliepaard. Daarnaast won hij in het jaar van het wereldkampioenschap ook nog de Manx International Road Race en zou hij in 1964 nog derde worden in de befaamde Uniqa Classic in Oostenrijk.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.