In de VS is zanger en gitarist Trini Lopez (83) overleden. Hij stierf aan de gevolgen van het coronavirus.

Zoals iedereen in Vlaanderen leerde ik Trini Lopez kennen met het dubbele hitsingeltje “If I had a hammer”/”A-me-ri-ca”, dat ik ten geschenke kreeg op mijn twaalfde verjaardag. Ook daaropvolgende hitjes als “This land is your land”, “Kansas City” of “La Bamba” gingen er nog zeer goed in. Zelfs toen hij in Duitsland goede sier begon te maken met afdragertjes als “Bye Bye Blondie” namen wij dat nog op ons repertoire met onze eerste skifflegroep (dus nog voorafgaand aan de Blommenkinders) met Marc en Hilde Bulteel en toen ook al Erik Westerlinck, geloof ik, of zou het nog Rony Vercauteren geweest zijn?

Trini Lopez werd geboren als Trinidad López III in Dallas (Texas) als zoon van immigranten uit Guanajuato (Mexico). Hij groeit op in een arme wijk in Dallas (VS). Zijn vader koopt hem voor 12 dollar een zwarte akoestische gitaar en dat verandert Lopez’ leven. Hij leert gitaarspelen en trekt vervolgens naar nachtclubs. Rock’n’roll-legende Buddy Holly merkt Lopez op en stelt hem prompt voor aan zijn producer Norman Petty. Zes maanden later echter komt Holly om bij een vliegtuigcrash. Lopez mag hem vervangen als zanger bij The Crickets, zo schrijft Sandra Cardoen op vrtnws, maar dat is de eerste keer dat ik deze bewering tegenkom. (Dat geldt ook voor die “ontdekking” door Buddy Holly.)

Van de clubs in Dallas verhuist Lopez naar de clubs in het zuiden van Californië waar dat andere muziekicoon – Frank Sinatra – hem ziet optreden. Lopez krijgt een contract van Sinatra bij Reprise Records en niet veel later volgt de hit/meezinger “If I had a hammer” waarmee Lopez in 36 landen op nummer 1 belandt. Van “If I had a hammer” worden meer dan 1 miljoen platen verkocht. Het nummer stond op zijn debuutalbum Trini Lopez Live at PJ’s, dat verscheen op Reprise Records, het platenlabel van Frank Sinatra. Ook La Bamba van dezelfde lp werd een hit. Latere succesnummers van Lopez waren onder andere This land is your land, Kansas City, Lemon Tree en Adalita. In die tijd stond hij met Sylvie Vartan in het voorprogramma van The Beatles in L’Olympia, al is “voorprogramma” dan alleen letterlijk bedoeld, want op de affiche stonden de drie namen even groot.
Met minder succes werkte Lopez ook als acteur. Zijn eerste film was “Marriage On The Rocks” (1965), waarin hij optrad naast Sinatra en Dean Martin. De bekendste film waarin hij speelde was “The Dirty Dozen” (1967).
Tegenwoordig treedt Trini Lopez nog steeds op. In de zomer van 2013 zag ik hem b.v. (op televisie) in de concertreeks van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. (Wikipedia)

3 gedachtes over “Trini Lopez (1937-2020)

  1. Ronny, uw bron (VRT) heeft een belletje horen rinkelen maar vond de klepel niet. Ziehier de waarheid over het verband met Buddy Holly:

    Lopez vormde zijn eerste bandje “The Big Beats” als hij 15 was, en trad op in The Vegas Club, een nachtclub van Jack Ruby. Het was Buddy Holly’s vader die hen suggereerde om Norman Petty (de producer van Buddy Holly) te contacteren, die hen een contract versierde bij Columbia Records en de single “Clark’s Expedition A-kant en Big Boy B-kant” uitbracht, beide instrumentaaltjes. Trini verliet daarop de band en maakte een solo-opname van zijn eigen compositie “The Right to Rock” voor Volk Records. Daarna tekende hij bij het bekendere label King Records waarbij hij een dozijn singles opnam zonder succes. Na aflopen van dit contract, ging hij in op een aanbod van producer Snuff Garrett om zich aan te sluiten bij de Crickets als zanger, maar na weken audities ging dat feest ook niet door en kreeg hij een vast contract voor optredens in de nachtclub PJ’s, waar hij zijn fanclub groeide als kool. Het was daar dat Frank Sinatra hem zag optreden en hem tekende voor zijn eigen label Reprise. De rest is geschiedenis die algemeen geweten is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.