Morgen zal het al zestig jaar geleden zijn dat Pete Best drummer wordt bij The Silver Beatles.

Eigenlijk wordt Best nog voorafgegaan door ene Colin Hanton, maar toen heetten ze nog The Quarrymen, dus Best verdient wel degelijk het epitheton “eerste drummer van The Beatles”.
Toen Hanton en de meeste andere Quarrymen al lang met spelen gestopt waren, bleven enkel John, Paul en George over, zodat Stu Sutcliffe in 1959 werd ingehaald als bassist ook al kon hij nauwelijks spelen. Op zijn aandringen werd de naam nog maar eens veranderd, deze keer in “The Silver Beatles”, als eerbetoon aan Buddy Holly die als begeleidingsgroep The Crickets had (“crickets” zijn immers “krekels” en “beetles” – eigenlijk met twee e’s – zijn uiteraard “kevers”). Sutcliffe was eigenlijk kunstschilder en het was op dat moment al duidelijk dat hij op dat vlak toekomst had. Zingen of gitaarspelen daarentegen, dat was eerder aan de primitieve kant. Vooral voor (toen al) perfectionist Paul McCartney was dit een gruwel, maar Lennon stelde hem voor de keuze: ofwel Sutcliffe erbij ofwel ook geen Lennon meer.
Een vaste drummer hadden ze dus ook niet meer, maar om vaak in The Cavern te mogen optreden, kozen zij uiteindelijk in 1960 voor Pete Best, de zoon van de eigenares. Zo solliciteerden ze bij de bekende Liverpoolse rockzanger Billy Fury als backing-group, maar deze wees hen af met de beroemde woorden: “They are trouble.” Daarbij viseerde hij vooral John Lennon.
Toch kreeg de groep zijn eerste optredens buiten Liverpool te pakken. Een toernee door Schotland als begeleiders van Johnny Gentle viel echter zodanig tegen (Billy Fury: “Zie je wel!”) dat de groep bijna splitte, maar in Hamburg werden ze in augustus 1960 wel een succes eerst in de nogal vulgaire Kaiserkeller, later in de beter gesitueerde Top Ten.
Er wordt altijd op gewezen welk een harde leerschool het wel is geweest: in de week moesten ze immers dagelijks vier en een half uur optreden en tijdens het weekend zelfs zes uur. Voor dergelijk hels tempo moesten ze wel hun toevlucht nemen tot het gebruik van opwekkende middelen. Bovendien deelden ze de affiche met stripteasedanseressen. Ook in die tijd was het dus al: seks, drugs en rock’n’roll!
In Hamburg namen The Beatles als begeleidingsgroep van Tony Sheridan op 22 juni 1961 ook een eerste elpee op, die eigenlijk maar een “halve” is, want op de andere helft speelt een ander groepje, namelijk “The Beat Brothers” de begeleiding voor Tony. Dat The Beatles dus ook onder de naam “Beat Brothers” werden verkocht heeft niets te maken met het feit dat volgens sommigen het woord Beatles in de oren van producer Bert Kaempfert te veel zou hebben geklonken als “Peedles”, wat Noordduits zou zijn voor “penis”.
Eén nummer wordt op deze elpee door John Lennon gezongen, nl. “Ain’t she sweet”, en George Harrison brengt in “Cry for a shadow” een ode aan… The Shadows, wat ongewild een beetje cynisch is want de opkomst van de beatgroepen zou juist de teleurgang inluiden van instrumentale gitaargroepen zoals The Shadows of The Spotnicks (*).
In de studio kon men Stu Sutcliffe als bassist uiteraard niet gebruiken, daarom werd een beroep gedaan op ene Charles Newby. Deze speelde eigenlijk sologitaar bij een andere groep uit Liverpool (Bill Barlow speelde daar bas), The Blackjacks, waarin we verder nog mensen uit de Beatle-entourage aantreffen, zoals Ken Brown op ritmegitaar en de drummer van de groep is nog Pete Best geweest. Wellicht is het contact dus via hem tot stand gekomen.
Na verloop van tijd worden The Beatles het land uitgezet omdat George Harrison nog minderjarig is. Ondertussen hadden ze echter in Hamburg ook Ringo Starr leren kennen (**), die drumde bij Rory Storm and the Hurricanes. The Beatles moesten op dat moment eigenlijk alles nog bewijzen, terwijl Rory Storm (eigenlijk Alan Caldwell) een stevige reputatie had door zijn acrobatische shows (én zijn feeling voor de pers, want toen hij bij één van zijn stunts een been brak, wenste hij slechts verzorgd te worden nàdat een fotograaf het ongeluk op de gevoelige plaat had vastgelegd).
Pete Best had wel zijn eigen schare fans, maar toch nam Brian Epstein, voornamelijk in overleg met Lennon, Ringo Starr in dienst voor een paar demo-opnamen, zeker na het débâcle van de demo-sessie bij Decca. Al dient gezegd dat Pete Best daar zeker niet de enige schuldige voor was. Zelfs Har van Fulpen, de voorzitter van de Nederlandse Beatles-fanclub, schrijft in zijn “Beatles Dagboek” (uitgeverij Loeb, 1982) dat de gitaarsolo’s van George “te voorzichtig” zijn, de stem van Paul “onvast”, de drums van Pete Best “monotoon” en John klinkt duidelijk “ongeïnteresseerd (…) met name in de songs die hij duidelijk niet graag zingt.” (p.29)
Er volgden een aantal cafétwisten tussen de fans van Pete en die van de andere Beatles, maar Pete Best zelf vond het allemaal niet zo erg. Hij kreeg van Brian Epstein een plaatsje aangeboden bij Lee Curtiss & the All Stars, waar hij zich hoegenaamd niet slecht voelde… tot Beatlemania een aanvang nam. Vanaf dan zou hij zijn ontslag nooit kunnen verwerken en probeerde hij op een enigszins degoutante manier zijn graantje mee te pikken. Zo verliet hij de groep van Lee Curtiss, nam Tony Waddington en Wayne Bickerton mee als songschrijvers en noemde zijn groep: Best of the Beatles! En alsof dat nog niet genoeg was, stond op de cover van de elpee een foto van The Beatles, genomen door Astrid Kirchherr in Hamburg, met gewoon een cirkeltje rond het hoofd van Pete Best. Het mocht niet baten, het publiek (behalve een buurjongen van mij) trapte niet in het boerenbedrog, al zouden Waddington en Bickerton uiteindelijk in de jaren zeventig toch nog succes kennen als songwriters voor… The Rubettes!

Ronny De Schepper

(*) En wat nog straffer is: The Beatles hààtten Cliff Richard & The Shadows. Althans toch volgens Hunter Davies (p.71). Dat was dan eerder omwille van Cliff Richard, maar toch…

Een gedachte over “Zestig jaar geleden: Pete Best wordt drummer bij The Silver Beatles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.