Het zal morgen 25 jaar geleden zijn dat ik Peter De Craene ben gaan interviewen in het kader van de tentoonstelling “Jardin d’Artistes”. Ik doe er vaak mijn beklag over dat mensen waar ik destijds naar opkeek blijkbaar nooit tot in het internet-tijdperk zijn gesukkeld, maar dit is nog veel opvallender: 25 jaar geleden zat ikzelf nog niet op het internet, maar het wàs er wel al, denk ik, of ik zou me zwaar moeten vergissen. En een jonge artiest zou daar toch zó opspringen, zou ik zo denken. Maar nee, veel Peter De Craenes op het internet en nog meer “Jardins d’Artistes”, maar van de Peter De Craene waarover ik het wil hebben geen spoor. Vreemd…

Een van de meest opvallende verwezenlijkingen in de ludieke tentoonstelling “Jardin d’Artistes” in de Lange Violettestraat in augustus 1995 was “Vier hoog in de wolken” van de 29-jarige Peter De Craene. Geïnspireerd door het lied van Johan Verminnen kwam hij op de idee een bed op een Clark te monteren, wat op zichzelf reeds een leuk effect geeft, maar het mooiste moet nog komen na de tentoonstelling. Op dit moment is Peter immers zijn dakappartement in het centrum van Gent aan het verbouwen, zodanig dat hij bij mooi weer zijn bed tot buiten het dakraam kan opkrikken. Dan zal het trouwens ook een tweepersoonsbed worden, waar het nu voor de openlucht-tentoonstelling gemakshalve een eenpersoonsbed is. Om dezelfde reden werd het mechanisme om het bed op te krikken nu vastgezet op zo’n twee meter, aangezien er in de buurt ook veel kinderen rondlopen en men ongelukken wil vermijden. Het gevaarte weegt immers 500 kg. Op zijn eigen appartement hoopt Peter zijn bed wel voor de volle drie meter op te tillen, zodat hij zo’n anderhalve meter boven het dak zal uitstijgen. Peter De Craene, die gestudeerd heeft voor industrieel ingenieur, beschouwt zich niet echt als een artiest. Van jongsaf aan heeft hij wel altijd veel belangstelling gehad voor techniek en dat gekoppeld aan een creatieve geest, leidde ertoe dat nogal wat kunstenaars met technische problemen naar hem toe kwamen. Niet alleen maakte Peter vaak het onmogelijke waar, op de duur begon hijzelf ook dingen te ontwerpen. Zo is in “Jardin d’Artistes” van hem ook nog “Op teevee gezien” te bekijken, de stille getuige van een project dat hij samen met Eric Lambein heeft ontwikkeld en waarbij mensen in het stadscentrum met televisietoestellen over hun hoofd rondliepen. Verder heeft Peter ook de binnenbekleding van de Euroshuttle ontworpen en was hij tevens de organisator van de tango-marathon ten voordele van “Kom op tegen Kanker” tijdens de Gentse Feesten, die 100.000 fr. heeft opgebracht. Daarbij waren er ook allerlei stunts te zien. Zo was er iemand die met honderd verschillende vrouwen heeft gedanst. “Misschien kan voor een ander goed doel iemand mijn bed wel met honderd verschillende vrouwen beslapen?” suggereert Peter. Zijn lijfspreuk “Geniet en er zal genoten worden” zal dan alvast werkelijkheid worden…

Referentie
Ronny De Schepper, Hoog in de wolken slapen, Het Laatste Nieuws 12 augustus 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.