Het zal morgen ook al 25 jaar geleden zijn dat de Gentse filosoof Leo Apostel is overleden. Zijn cursus was een keuzevak in de Germaanse, maar ikzelf heb nooit les bij hem gevolgd (daar zou ik absoluut te dom voor geweest zijn). Daarom beperk ik me maar tot een overname van Wikipedia… (*)

Apostel studeerde bij baron Chaïm Perelman, Rudolf Carnap en Jean Piaget. Hij promoveerde aan de ULB in Brussel en doceerde logica en kennisleer aan de Rijksuniversiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.
Leo Apostel stond samen met Jaap Kruithof aan de wieg van de vakgroep Moraalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Gent.
In zijn zogeheten “natuurfilosofie” verwerkte hij zijn overtuigingen als vrijmetselaar.
Apostel publiceerde een groot aantal boeken en werd bekroond met de Solvay-prijs voor humane wetenschappen 1985 en de Arkprijs van het Vrije Woord 1988.
Apostel was een groot pleitbezorger van interdisciplinair onderzoek en het overbruggen van de kloof tussen de exacte en de humane wetenschappen. In dat kader richtte hij met Jan Van der Veken in 1990 de groep Worldviews op. Het interdisciplinair onderzoekscentrum CLEA aan de VUB werd naar hem genoemd.
Zijn opvattingen over atheïstische spiritualiteit kenden veel weerklank. Over de vrijmetselarij publiceerde hij onder meer de boeken: Freemasonry: A Philosophical Essay (1985) (vertaald: Vrijmetselarij, een wijsgerige benadering, 1992) en Atheïstische spiritualiteit in 1998. In deze boeken heeft hij zijn persoonlijke evolutie binnen de vrijmetselarij beschreven, die leidden van een optimistische intrede tot een pessimistische visie over de toekomst van de vrijmetselaarsgenootschappen.

(*) Ik kan me ook niemand herinneren die wel bij hem examen heeft afgelegd, tenzij misschien Staf De Wilde?

2 gedachtes over “Leo Apostel (1925-1995)

  1. Vandaag nog steeds content dat ik les gevolgd heb bij mensen die achteraf “grote namen” gebleken zijn: Jaap Kruithof, Etienne Vermeersch, Leo Apostel. En zo moeilijk was dat allemaal niet… gezond verstand was wel nodig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.