David van der Poel (foto Jérémy Günther Heinz Jähnick via Wikipedia) heeft gisteren na de eerste en de vierde rit van de Ronde van Vlaams-Brabant ook de vijfde rit gewonnen. In het eindklassement werd hij derde na Niels Merckx en Tom Vermeer.

Dulce et decorum est pro patria mori“. Zo luidt het Romeinse gezegde, maar het spreekt vanzelf dat ik enkel het eerste deel wil onthouden. Zeker vandaag, als ik aandacht heb “pour les petits coureurs”, want dan zou je het kunnen vertalen als “het is mooi en gepast om aandacht te hebben voor…”
Let op: ik vind David Van Der Poel zeker géén “petit coureur“. Er is een wereld van verschil tussen David en de Lorenzo Alaimo’s van deze wereld.
Maar toch is er ook een overeenkomst. Wie David Van Der Poel zegt, zal daar altijd aan toevoegen: de oudere broer van Mathieu. En bedoeld wordt dan: de minder getalenteerde broer.
Versta me niet verkeerd: ik ben een grote supporter van Mathieu. Een schitterend talent. Als hij geen tegenspoed kent, zie ik hem een groter palmares bij elkaar fietsen dan dat van vader Adrie en grootvader Raymond Poulidor samen.
Maar mijn hart gaat nog meer uit naar David. Ten eerste omdat hij zeker geen onaardig renner is (vooral dan in het veld), maar ook omdat hij gedoemd is om zijn hele leven in de schaduw te blijven staan van zijn jongere broer, van zijn vader, van zijn grootvader…
En toch… En toch hoop ik als grootvader, dat Poupou met z’n groot hart ook voor z’n oudste kleinzoon een speciaal plekje in zijn boezem koestert…
Dus het is zeker “mooi en passend” om David te feliciteren met zijn eindoverwinning in de EKZ CrossTour 2019. De vierde plaats in de zesde en laatste wedstrijd te Meilen (Zwitserland) was voldoende om Lars Forster voor te blijven. De twee Duitse coureurs Marcel Meisen en Sascha Weber vormden in het begin samen met de Belgische Quinten Hermans de kopgroep. Op de voet gevolgd door Zwitsers kampioen Lars Forster. Forster vocht zich naar de top, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats met 9 seconden achterstand op Meisen. Hermans eindigde de race op de derde plaats gevolgd door leider Van der Poel. Voor Van der Poel is het de eerste eindoverwinning van de EKZ CrossTour.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.