Op 6 augustus is in Stockport Wayne Fontana (foto YouTube) gestorven, de vroegere zanger van The Mindbenders, een groep uit de jaren zestig. Hun grootste hit (samen): “Game of love”. (“Groovy kind of love” is wellicht nog een grotere hit, maar toen had Fontana reeds de groep verlaten.)

Wayne Fontana werd geboren als Glyn Geoffrey Ellis in Manchester op 28 oktober 1945. In 1961 trad hij reeds toe tot zijn eerste popgroep, The Jets. In 1963 vormde hij samen met Bob Lang, Ric Rothwell en Eric Stewart de groep Wayne Fontana and The Mindbenders. De platen van de groep werden uitgebracht op het label Fontana Records. De artiestennaam Wayne Fontana heeft daarmee echter niets te maken. Hij noemde zich naar D.J. Fontana, de drummer van Elvis Presley.

Van de eerste vier platen die de groep uitbracht werden er twee kleine hitjes: Hello Josephine met een 46e en Stop Look and Listen met een 37e plaats in de UK Singles Chart. De vijfde plaat, het ‘neurie-liedje’ Um, Um, Um, Um, Um, Um, uitgebracht in oktober 1964, werd de grote doorbraak. Het kwam tot de vijfde plaats. Een tournee door Engeland met Brenda Lee trok veel publiek.

De volgende plaat, The Game of Love, uitgebracht in januari 1965, werd het grootste succes voor de groep. Het nummer bereikte de tweede plaats in de UK Singles Chart, en in de Verenigde Staten in april 1965 zelfs de eerste plaats in de Billboard Hot 100. De groep toerde door de VS; hoewel er aanvankelijk problemen waren met het verkrijgen van de nodige visa, werd ook deze tournee een succes.

De twee volgende platen, It’s Just a Little Bit Too Late en She Needs Love, boekten tegenvallende resultaten. Er ontstonden spanningen in de groep en eind 1965 liep Wayne Fontana tijdens een concert ineens weg. Eric Stewart nam de zang over en het optreden was toch nog succesvol.

Fontana en The Mindbenders gingen hun eigen weg, al bleven ze allebei bij Fontana Records. The Mindbenders hadden kort na de breuk hun grootste hit met A Groovy Kind of Love (*). De solocarrière van Wayne Fontana kwam moeizamer op gang. Zijn grootste succes was Pamela Pamela, opgenomen met het orkest van Les Reed, dat begin 1967 in Groot-Brittannië de elfde plaats bereikte.

Fontana werkte met een wisselend gezelschap muzikanten. Ook de naam van zijn begeleidingsgroep wisselde nogal eens: The Opposition, The Mindbenders (uiteraard pas nadat de originele Mindbenders waren ontbonden), The New Mindbenders en The Wayne Fontana Band. Sinds de jaren zeventig beperkt hij zich tot het nostalgiecircuit.

In de vroege jaren van de 21e eeuw kwam hij een paar maal negatief in het nieuws. In 2005 werd zijn faillissement aangevraagd, maar dat wist hij met succes aan te vechten. In 2006 weigerde hij een parkeerboete te betalen en het conflict daarover liep zo hoog op dat hij de auto van een deurwaarder in brand stak. In november 2007 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 maanden, maar hij kwam meteen vrij omdat hij die termijn al had uitgezeten, als psychiatrisch patiënt gedwongen opgenomen. Na zijn vrijlating vestigde hij zich in Spanje. Toch stierf hij in Engeland. (Wikipedia)

Met dank aan Raymond Thielens

(*) Veel later verschenen er verscheidene elpees waarop het werk van The Mindbenders en van Wayne Fontana opnieuw werd samengebracht. Op Wikipedia staat goed aangegeven, wat door The Mindbenders wordt gespeeld en wat door Wayne Fontana, maar in de praktijk is dit niet zo duidelijk. Zo bezit is een aantal mp3-versies van “Groovy kind of love”, waarop als uitvoerders “Wayne Fontana and the Mindbenders” worden aangegeven. Alhoewel de versies lichtjes verschillen van de hitversies neem ik toch aan dat het misschien wel The Mindbenders in verschillende samenstellingen betreft, maar dat Wayne Fontana zelf er toch niks mee te maken heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.