Het zal morgen 35 jaar geleden zijn dat Michael Jackson de Beatles-catalogus heeft gekocht.

Dat betekende meteen het einde van de vriendschap tussen Michael Jackson en Paul McCartney, die nochtans in 1982 had meegewerkt aan diens elpee “Thriller” met “The girl is mine”. Maar zoals de twee in het liedje ruzie maken over aan wie het meisje nu uiteindelijk toebehoort, krijgen ze dus in het ware leven ruzie over aan wie de rechten op de Beatles-songs nu eigenlijk toebehoren.
Het paradoxale is dat Michael Jackson juist door Paul McCartney op dat idee was gekomen. “This is what I do. I bought the Buddy Holly catalogue and a Broadway catalogue,” had Paul McCartney hem gezegd. “Here’s the computer printout of all the songs I own.” (Eén van de nummers die McCartney het meest zou moeten opbrengen, is het fameuze “Happy birthday” dat iedereen wel eens zingt op een verjaardag, maar waarvoor allicht niemand ooit auteursrechten betaalt.)
Jackson was fascinated. He wanted to start doing the same, and his entrepreneurial instincts quickly clicked into gear. “Paul and I had both learned the hard way about business and the importance of publishing and royalties and the dignity of songwriting,” Jackson wrote in his autobiography.
The story starts in 1963 when John Lennon and Paul McCartney assigned the publishing rights to their compositions to Northern Songs with Lennon and McCartney holding 30% of the company with Northern Songs founder Dick James and the Chairman Charles Silver holding a controlling 37.5%.
In 1969 Lennon and McCartney attempted to gain control of the company, however James and Silver sold Northern Songs to British TV company Associated Television (ATV).
In 1985 ATV Music was sold to Michael Jackson for a reported $47 million. This beat a joint bid by Paul McCartney and Yoko Ono. However, McCartney and Yoko Ono continue to receive songwriting royalties, currently for 50 years in the UK, 95 years in the USA.
Michael Jackson later joined with Sony Music to jointly own the rights, paying Jackson $95 million. It’s called Sony/ATV, and it also owns the rights to songs written by Bob Dylan and Neil Diamond among others.
Na het overlijden van Michael Jackson in 2009 ging zijn aandeel in het bedrijf van 50% naar zijn erven (zijn familie). Het grootste deel dient echter om zijn schulden weg te werken en belastingen en advocaten te betalen. Toen Michael Jackson overleed was hij immers platzak en zat hij tot zijn nek in de schulden. Jackson zou ten tijde van zijn dood een schuld hebben opgebouwd van maar liefst 3 miljoen euro. Jackson spendeerde zijn fortuin voor een groot deel aan reizen, kunst, goede doelen en de inrichting van zijn huis. Ook gaf hij veel geld uit aan sieraden. Bovendien zou Jackson zo’n 15 miljoen per jaar rente hebben betaald aan oude leningen. Toch bleef er nog een deel over om zijn drie kinderen en moeder te onderhouden. In 2012 hadden die vier aan 14,8 miljoen euro genoeg om rond te komen.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “35 jaar geleden: Michael Jackson koopt de Beatles-catalogus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.