Fons Mariën las Farao van de Vliet van Kader Abdolah.

De jongste roman van Kader Abdolah, de Nederlandse auteur van Iraanse afkomst. Dit boek gaat over Herman Raven , een bejaarde man en Egyptoloog die alleen woont in Den Haag sinds zijn vrouw overleden is. Hij heeft veel last van geheugenverlies, in die mate zelfs dat hij zo goed als niets meer weet over zijn academische loopbaan en zijn werk in Egypte. Gelukkig heeft hij een vriend, de sinds lang in Nederland wonende Egyptenaar Abdolkarim Ghasem. Die is ook bejaard maar fungeert zowat als het geheugen van Raven. Ghasem noemt zijn vriend met de Egyptische naam Zayed Hawass. De twee vrienden maken wandelingen langs hun geliefde Haagse Vliet.

Herman Raven heeft echter een geheim, dat hij alleen deelt met zijn vriend. In de kelder van zijn woning ligt immers de mummie van een Egyptische koningin. Het is onduidelijk hoe die mummie bij hem terecht gekomen is. Abdolkarim heeft de muren van de kelder beschilderd zoals in een Egyptische grafkelder. De twee willen de mummie terugbezorgen aan Egypte maar stuiten op allerhande problemen. Ze betrekken er eerst Jan Jansen bij, directeur van het Leids museum van oudheden. Maar dat pakt anders uit dan ze verwachtten. Uiteindelijk geraken ook Anneke, Ravens dochter, en Marijke, de Nederlandse ex van Abdolkarim, min of meer op de hoogte van hun plannen.

Deze roman komt maar traag op gang. Ook is de stijl heel eenvoudig, wat je kan verwachten van iemand met buitenlandse roots. Ik weet niet in hoeverre Abdolahs boeken vroeger werden herschreven door een redacteur. Uiteindelijk weet de auteur dit boek toch boeiend te maken.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.