Steven Rooks (Oterleek, 7 augustus 1960) is een Nederlands voormalig wielrenner. Hij was van 1982 tot 1995 professional (foto Guido De Munter).

Rooks brak in 1983 in één klap door door zijn overwinning in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Datzelfde jaar deed hij ook voor de eerste keer mee aan de Tour de France, maar reed hem niet uit. Een 25e plaats in 1985 en een 9e in 1986 volgden.
In 1988 behaalde Rooks zijn grootste Tour-successen. Hij vocht dat jaar met Pedro Delgado om de eindzege. Hij werd tweede en won de etappe naar L’Alpe d’Huez (zie bovenstaande foto), het bergklassement en het combinatieklassement (zie eveneens bovenstaande foto). Later dat jaar won hij ook het kampioenschap van Zürich. Hij vormde een aantal jaren een geweldig duo samen met Gertjan Theunisse.
In een uitzending van het tv-programma Reporter in december 1999 gaf Rooks samen met Maarten Ducrot en Peter Winnen toe dat hij tijdens zijn wielerloopbaan verboden middelen had gebruikt.
Rooks werd in 2005 wedstrijdleider van de Ronde van Noord-Holland, een wedstrijd voor elite-renners en de verwante Omloop van het Lage Land, een juniorenklassieker. Tegenwoordig is hij ook technisch adviseur van het L.S.E.Team Parkhotelrooding en verzorgt hij vanuit dat hotel fietsactiviteiten. Rooks werd in 2013 ook sportief manager van de Nederlandse vrouwenploeg Dolmans-Boels Cycling Team. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.