Dylan Groenewegen (foto Axel VH) kwam in de openingsrit van de Ronde van Polen weliswaar als eerste over de finish, maar de eindsprint werd ontsierd door een horrorval waarbij Fabio Jakobsen in volle vaart de omheining in werd gekatapulteerd. Die omheining kwam daarna in het peloton terecht zodat nog enkele renners zwaar ten val kwamen. De crash werd Groenewegen aangerekend en de Jumbo-Visma-renner, die zelf ook is gevallen, werd gediskwalificeerd en Jakobsen is als winnaar aangewezen. Aangezien Groenewegen bij de val zelf ook een sleutelbeen heeft gebroken, kon hij ’s anderendaags sowieso niet meer starten en was de discussie over een eventuele schorsing op dat moment niet meer noodzakelijk, maar die hangt de renner toch eventueel nog boven het hoofd.

Groenewegen groeide op in Amsterdam en heeft een vaste relatie met de Limburgse oud-wielrenster Nine Storms. Na een jaar eerder tweede te zijn geworden achter Rick Zabel, wist hij in 2015 voor Roompot de beloftenversie van de Ronde van Vlaanderen te winnen. Een jaar later versloeg Groenewegen Roy Jans en Tom Boonen in de Brussels Cycling Classic en won zo zijn eerste klassieker.

Voor 2016 had Groenewegen een contract getekend bij Team LottoNL-Jumbo. Voor deze ploeg wist hij in de Ronde van Valencia de eerste overwinning van het seizoen te behalen. Een maand later behaalde hij in de Driedaagse van West-Vlaanderen zijn tweede seizoensoverwinning. In 2016 ging hij als favoriet van start op de NK wielrennen en kroonde zich daar tot Nederlands kampioen.

In 2017 won Groenewegen de eerste etappe van de Ronde van Yorkshire. Daarop volgde de overwinning in de Heistse Pijl en schreef hij de Ronde van Keulen op zijn naam door André Greipel te verslaan. Hij zette zijn overwinningenreeks voort in de Ster ZLM Toer door de derde etappe en het puntenklassement te winnen. Hij mocht namens Team LottoNL-Jumbo debuteren in de Tour de France en pakte daar enkele top-10 klasseringen in daguitslagen. Hij zette de Arnhem-Veenendaal Classic voor de tweede keer op zijn palmares. Hij ging van start in de Tour of Britain, waar hij de vierde etappe won. In de eerste etappe van de Eneco Tour wist hij zijn eerste World Tourzege te behalen, na in een massasprint Nacer Bouhanni en wereldkampioen Peter Sagan af te troeven. Op 23 juli 2017 won hij in de Ronde van Frankrijk de slotetappe op de Champs-Élysées in Parijs. Op het NK wielrennen van 2017 werd Groenewegen derde.

Op 18 mei 2018 won Groenewegen de derde etappe in de Ronde van Noorwegen. De renner van Lotto-Jumbo won in 2017 al de rit naar Sarpsborg en ook deze keer was hij de snelste in de massasprint. In de Tour de France van 2018 bevestigde Dylan Groenewegen zijn status als een van de beste sprinters ter wereld door de 7e en 8e etappe te winnen.

Ook in 2019 begon Groenewegen voortvarend. Hierbij viel vooral in het voorjaar zijn tweede zege in Parijs-Nice op. Na een chaotische waaieretappe was hij als enige pure sprinter overgebleven in een elitegroep met onder andere Philippe GilbertMichał KwiatkowskiMatteo Trentin en Luis León Sánchez en won met overtuiging de sprint. Na vier dagen in de leiderstrui en een dag in de groene puntentrui stapte hij af, waarna hij – tegen de eerste plannen in – toch deelnam aan Milaan-San Remo en een aantal Vlaamse wedstrijden. Op 12 juli 2019 won Dylan Groenewegen de sprint van Caleb Ewan in de zevende etappe van de Tour de France van Belfort naar Chalons-sur-Saône. Na tegenvallende resultaten in de BinckBank Tour en het EK wielrennen in Alkmaar, wist hij zich te revancheren met drie etappezeges in de Tour of Britain. Tijdens zijn laatste wedstrijd van het seizoen knoopte hij er nog een overwinning aan vast in de Taxi Pro Classic. Daardoor mocht Groenewegen zich met vijftien seizoensoverwinningen de zegekoning van het wielerjaar 2019 noemen.

En 2020 begon al even goed met het puntenklassement van de Ronde van Valencia, nadat hij daar alweer twee ritten had gewonnen. Daarna spurtte hij na een vlakke rit over 173 km in de straten van Dubai naar winst in de Ronde van de UAE vóór de Colombiaan Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates) en de Duitser Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe). De Ier Sam Bennett (Deceuninck-Quick.Step) en de Australiër Caleb Ewan (Lotto Soudal) maakten de top vijf vol. (Wikipedia)

Dylan Groenewegen (in het midden op bovenstaande foto van Jean-Pierre Verstraete) bij de start van de E3-Prijs 2023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.