Jürgen Mettepenningen is geboren in Temse en opgegroeid in Tielrode en Steendorp. Als doctor in de Theologie, licentiaat in de Godsdienstwetenschappen, docent, publicist, voordrachtgever, ex-woordvoerder van aartsbisschop Léonard…, is hij uitstekend geplaatst om hedendaagse delicate onderwerpen m.b.t. tot de (crisis in de) kerk te analyseren en perspectief te geven.

Sinds de affaire-Vangheluwe is de kerk in Vlaanderen meer dan ooit in crisis. Tijd voor een terugkeer naar de essentie, meent Jürgen Mettepenningen. Wat is de kerk en waar staat zij voor? Wat moet blijven en wat moet veranderen? In zijn onlangs verschenen boek ‘Welke kerk? Vandaag & morgen’ schrijft hij over de betekenis en de toekomst van de kerk. Hij vertrekt vanuit de harde realiteit en pleit voor een kerk die zich bekommert om haar eigen identiteit en er trouw aan is. De auteur beklemtoont zijn affiniteit met de kerk, maar geeft ook aan waar nood is aan hervorming. Zijn boek is kritiek en bekommernis, bovenal ook een aanmoediging voor al wie betrokken is bij de kerk. De publicatie sluit volledig aan bij de actualiteit.
Jürgen Mettepenningen is gehuwd met Els Vermeiren en vader van Gloria en Julie; zij wonen in Grimbergen. In 2008 werd hij doctor in de Theologie aan de KULeuven, waar hij nadien werkte rond de geschiedenis van de theologie van de voorbije twee eeuwen. Hij doceerde Kerkgeschiedenis, schreef wetenschappelijke artikels, gaf lezingen in binnen- en buitenland en publiceerde verscheidene boeken, o.a. een wetenschappelijke monografie rond ‘nieuwe theologie’, een boek dat de hoofdlijnen schetst van de geschiedenis van de rooms-katholieke kerk en de katholieke theologie, ‘Kerk midden on(e)liners’ en ‘De kerk bloost: Pleidooi voor een gedurfder beleid’. Hierin houdt hij een pleidooi voor de wezenlijke band tussen christelijk geloof, rooms-katholieke kerk en de weg naar geluk. Het is immers zijn overtuiging dat die weg essentieel is in het geloof en dat de kerk de opdracht heeft om die essentie te beklemtonen en van dienst te zijn. Beseffend dat dit een tegendraads pleidooi is, gaat Mettepenningen in op de kritiek op de kerk – kritiek die hij op sommige punten zeker deelt – door argumenten te geven ten voordele van het drieluik van geloof, kerk en geluk.
Nationale en internationale bekendheid verwierf hij als woordvoerder van aartsbisschop Léonard. Als perschef van het aartsbisdom en de Belgische bisschoppenconferentie stroomlijnde hij mee de communicatie ten tijde van de nasleep van ‘Operatie Kelk’ en de aanpak door de bisschoppen van het seksueel misbruik in de kerk. Meerdere incidenten brachten hem ertoe van zijn opdracht af te zien.
Hij is steeds actief gebleven in de academische wereld. Tijdens zijn woordvoerderschap was hij voor 20% verbonden aan de theologische faculteit in Leuven. Na zijn ontslag werd dat 100%. Vandaag is hij nog steeds gastdocent en geeft hij het vak ‘Ontwikkeling van een christelijke identiteit’ in de Masteropleiding Godsdienstwetenschappen en Godgeleerdheid. Sinds 1 maart ligt zijn hoofdtaak opnieuw buiten de universiteit. Op vraag van CD&V-voorzitter Wouter Beke werkt hij voor de CD&V-studiedienst Ceder, waar hij verantwoordelijk is voor de kenniscentra van ideologie, ethische vraagstukken en onderwijs. Daarmee is hij een nieuwe weg ingeslagen, waarbij zijn bagage als theoloog, opiniemaker en communicator bijzonder nuttig blijkt. De band met de Vlaamse christen-democraten is niet nieuw: eerder al doorliep hij de Politieke Academie van de CD&V.
Naast zijn gezin en zijn professionele bezigheden is hij als moderator van de parochieploeg en lector actief in de Sint-Servaasparochie in Grimbergen.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.